Iran uitgenodigd voor conferentie over Syrië - oppositie dreigt met boycot

Iran is door de Verenigde Naties uitgenodigd om deel te nemen aan vredesonderhandelingen in Zwitserland over Syrië. De VS zijn kritisch over die uitnodiging van Assads bondgenoot, en ook de Syrische oppositie dreigt nu niet te komen.

Rook stijgt op na een aanval op een wijk in de Syrische stad Homs op 15 januari. Volgens activisten ging het om beschietingen van troepen loyaal aan president Assad.
Rook stijgt op na een aanval op een wijk in de Syrische stad Homs op 15 januari. Volgens activisten ging het om beschietingen van troepen loyaal aan president Assad. Foto Reuters / Thaer Al Khalidiya

De controverse voorafgaand aan de vredesconferentie in Zwitserland over Syrië blijft voortduren. Nu is Iran officieel door de Verenigde Naties uitgenodigd om deel te nemen aan het overleg tussen ministers van Buitenlandse Zaken dat aanstaande woensdag begint. De VS zijn kritisch over die uitnodiging van Assads bondgenoot, en ook de Syrische oppositie dreigt nu niet te komen.

De VN lieten gisteravond laat weten dat Iran was uitgenodigd om bij de gesprekken tussen ministers voorafgaand aan de vredesconferentie aanwezig te zijn. De conferentie met gesprekken tussen vertegenwoordigers van de Syrische president Bashar al-Assad, de Syrische oppositiegroepen en zo’n dertig andere landen zelf begint vrijdag in Genève, terwijl de ministers van een aantal landen vanaf woensdag al in Montreux spreken. Daar is ook Nederland voor uitgenodigd, bleek vannacht. Onder meer België, Luxemburg, Griekenland en Mexico zijn ook toegevoegd aan de gastenlijst van de conferentie.

VS kritisch over uitnodiging

Iran verklaarde dat het land “een positieve en constructieve rol” zou spelen bij de ontmoeting. De VS zijn echter kritisch: Iran zou eerst een officiële verklaring moeten doen uitgaan waarin het land verklaart een beslissing van een vredesconferentie uit 2012 te ondersteunen. Daarin werd besloten dat in Syrië een overgangsregering nodig is.

Volgens de VN heeft Iran al ingestemd deze beslissing te onderschrijven, maar de VS willen een verklaring van Iran zelf. Als die er niet komt, moet de uitnodiging worden ingetrokken, vinden zij. De VS gaven al langer aan dat Iran niet moest worden uitgenodigd als het de overeenkomst niet onderschreef.

Syrische coalitie: trek uitnodiging aan Iran in

Daar komt bij dat de koepel van Syrische oppositiegroepen, de Syrische Nationale Coalitie, nu zelfs heeft gedreigd niet te komen als de uitnodiging aan Iran niet wordt ingetrokken:

Twitter avatar SyrCoalition Syrian Coalition Louay Safi: The Syrian Coalition announces that they will withdraw their attendance in G2 unless Ban Ki-moon retracts Iran’s invitation

De oppositie gaf zaterdag juist na lange onduidelijkheid over of alle partijen in Genève vertegenwoordigd zou zijn aan wél naar de vredesconferentie te zullen komen. Groot-Brittannië en de VS hadden gewaarschuwd dat zij hun handen van de Syrische Nationale Coalitie zouden aftrekken als zij niet aanwezig zouden zijn. Eerder al heeft de regering van de Syrische president Bashar Assad aangegeven aanwezig te zijn.