Syrische oppositie neemt alleen deel aan conferentie als Iran niet komt

De speciale VN-gezant voor Syrië, Lakhdar Brahimi, op 20 december, bij een persconferentie over de Syrische vredesbesprekingen.
De speciale VN-gezant voor Syrië, Lakhdar Brahimi, op 20 december, bij een persconferentie over de Syrische vredesbesprekingen. Foto AFP / Fabrice Coffrini

De Syrische oppositie laat weten dat zij alleen deelneemt aan de vredesconferentie als de Verenigde Naties de uitnodiging aan Iran voor 20:00 uur vanavond intrekken. Dat meldt persbureau Reuters.

Eerder gaf Iran aan dat het niet van plan is om aan de voorwaarden van de Verenigde Staten voor deelname aan de vredesconferentie over Syrië te voldoen. De VS eisen dat Iran de uitkomsten van de vorige conferentie officieel zou erkennen.

Tijdens de eerdere conferentie is besloten dat er een overgangsregering in Syrië moet komen waar ook de Syrische Nationale Coalitie in vertegenwoordigd is. Iran is nog altijd een bondgenoot van het regime van Assad en daarmee tegen een overgangsregering.

Onze correspondent in Iran, Thomas Erdbrink, twittert:

Twitter avatar ThomasErdbrink Thomas Erdbrink Iran FM spox says the country will come to Geneva2 meeting, but “without the [US] preconditions”, meaning Assad removal.
Twitter avatar ThomasErdbrink Thomas Erdbrink After listening to Iran FM spox my understanding is that Iran will come as an observer to the Geneva 2 meeting, on the sidelines.

In reactie op de komst van Iran stelt Saudi-Arabië dat Iran “niet in aanmerking” mag komen voor een uitnodiging omdat het met militaire kracht in Syrië aanwezig is.

‘Er moet iets gebeuren’

De vooravond van de top verloopt al met al redelijk chaotisch. Daar komt nog bij dat de verwachtingen van de conferentie zelf laag zijn, zo schrijft Midden-Oostenredacteur Toon Beemsterboer vandaag in NRC Handelsblad:

Het regime en de oppositie hebben totaal verschillende agenda’s en lijken niet bereid tot enige concessie. Het Syrische regime heeft vooral te winnen bij deelname: meer internationale legitimiteit. De SNC daarentegen dreigt haar laatste restje geloofwaardigheid in Syrië te verliezen door te gaan praten met het gehate regime.”

“Dat de VN, de VS en Rusland de zogenoemde Genève-II conferentie toch hebben doorgezet, toont dat ze het over één ding eens zijn: we moeten iets doen, ook al lijkt het conflict onoplosbaar. De oorlog heeft gezorgd voor de grootste humanitaire crisis in decennia, is overgeslagen naar Irak en Libanon en trekt duizenden jihadisten van over de hele wereld aan.”

Assad: geen plaats voor Syrische oppositie in regering

In een interview met persbureau AFP heeft Assad vandaag gezegd dat het onmogelijk is dat “tegenstanders van buiten” straks plaatsnemen in een nieuwe Syrische regering. Hij verwijst met de opmerkingen naar het feit dat de Syrische Nationale Coalitie, de belangrijkste Syrische oppositiegroepering die bij de onderhandelingen aan tafel zit, vanuit Turkije opereert.

Assad vervolgde dat het voornaamste doel van de vredesconferentie in Genève, waar vertegenwoordigers van de Syrische president Bashar Assad, de Syrische oppositiegroepen en zo’n dertig andere landen bij zijn, moet zijn om te strijden tegen het “terrorisme” in Syrië. Hij doelt daarmee op de gewapende oppositie in het land die hem probeert te doen vertrekken.