Hollande en Rutte willen samenwerking tussen landen versterken

De Franse president François Hollande en Rutte willen de samenwerking tussen Frankrijk en Nederland versterken. Dat hebben ze gezegd tijdens een persconferentie ter ere van het bezoek van Hollande aan Nederland vandaag. Het is voor het eerst in veertien jaar dat een Franse president een bezoek brengt aan Nederland.

Minister president Mark Rutte samen met president Hollande op het Binnenhof. Foto ANP / Koen van Weel

De Franse president François Hollande en Rutte willen de economische en politieke samenwerking tussen Frankrijk en Nederland versterken. Dat hebben ze gezegd tijdens een persconferentie ter ere van het bezoek van Hollande aan Nederland vandaag. Het is voor het eerst in veertien jaar dat een Franse president een bezoek brengt aan Nederland.

In een gemeenschappelijke verklaring die gelijktijdig verscheen, geven de twee aan “ingenomen” te zijn “met de sterke banden en nauwe samenwerking tussen beide landen”:

“Deze worden vandaag nog verder versterkt door nieuwe bilaterale initiatieven, die een tastbare uiting zijn van onze gezamenlijke wil deze samenwerking uit te breiden en te verdiepen en een strategisch partnerschap te sluiten.”

Meer economische samenwerking tussen de twee landen

Zo geven de twee aan beide achter “het Europese project” - de Europese Unie - te staan. Rutte voegde daar op de persconferentie aan toe dat zowel Frankrijk als Nederland “concrete resultaten” in Europa verlangt. Als “founding fathers” van de Europese Unie moeten Nederland en Frankrijk werken aan een Europa dat vooral werkt aan economische groei en zich afzijdig houdt “waar dat kan”, zei Rutte. Hollande prees de Frans-Nederlandse samenwerking bij de totstandkoming van de bankenunie.

In praktischer zin zijn de twee van plan samen actief te gaan werken aan een gemeenschappelijke toekomstvisie voor de economische kant van de Unie, bijvoorbeeld door een plan op te zetten om meer banen te scheppen.

Hollande zei tijdens de persconferentie ook “veel verder” te willen gaan met de economische samenwerking tussen Frankrijk en Nederland. Als voorbeeld gaf hij de samenwerking tussen Air France en KLM. Met een reeks maatregelen willen beide landen de samenwerking versterken.

Ook geven ze in de verklaring aan uitwisselingen op het gebied van sociaal en werkgelegenheidsbeleid te willen uitbouwen, meer handel met elkaar te willen drijven, en dat ze willen dat de landen regelmatig over een dergelijke “economische dialoog” gaan spreken. Frankrijk en Nederland willen ook hun samenwerking op het gebied van kernenergie versterken.

Liberaal Rutte complimenteert Hollande om economische hervormingen

Rutte complimenteerde tijdens de persconferentie de sociaaldemocraat Hollande met zijn visie en de vorige week door hem gepresenteerde economische hervormingen voor Frankrijk. Hollande maakte vorige week in een grote persconferentie over zijn plannen voor reanimatie van de kwakkelende economie bekend onder meer de belastingdruk op bedrijven en zelfstandigen vanaf 2015 te zullen verlagen.

Hollande bedankte Rutte daarop voor de hulp van Nederland bij de operatie in Mali. Het kabinet besloot eind vorig jaar op verzoek van de VN zo’n 380 mensen, voornamelijk militairen, naar Mali te sturen, waar momenteel ook Franse militairen zijn. Hollande heeft koning Willem-Alexander ook uitgenodigd voor de herdenking van D-Day. Het is dit jaar zeventig jaar geleden dat de geallieerden landden op het strand van Normandië, wat het einde van de Tweede Wereldoorlog inluidde.

Hollande: Trierweiler voelt zich beter

Na afloop van de persconferentie antwoordde Hollande op vragen van de pers dat het beter gaat met zijn officiële vriendin, journaliste Valérie Trierweiler, en dat ze uitrust in de presidentiële residentie la Lanterne.

Trierweiler werd gisteren uit het ziekenhuis ontslagen. Ze was een week eerder met een zenuwinzinking opgenomen toen het roddelblad Closer had gepubliceerd over een liefdesaffaire van Hollande met een actrice. Sindsdien is er veel te doen over het privéleven van de president. Hollande weigerde verder commentaar op de zaak te leveren.

Hollande gaat nog langs Scheepvaartmuseum en OPCW

De besprekingen over de economische betrekkingen tussen Frankrijk en Nederland vormden vandaag het belangrijkste agendapunt van het bezoek van Hollande aan Nederland. Bij de ontmoeting tussen Hollande en Rutte waren ook enkele Franse en Nederlandse ministers aanwezig. Ook ontmoette de Franse president de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Hij lunchte met koning Willem-Alexander op Paleis Noordeinde.

Vanavond gaan de besprekingen over de economische betrekkingen verder als Hollande in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam deelneemt aan een rondetafelgesprek met het Nederlandse en Franse bedrijfsleven. Ook gaat de president in gesprek met mkb’ers en kennisinstellingen uit beide landen. Vervolgens ondertekent Hollande samen met Rutte en minister Lilianne Ploumen (PvdA) voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een aantal contracten en overeenkomsten.

Een ander belangrijk onderdeel op het programma van Hollande is een bezoek dat hij vanmiddag brengt aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), onderdeel van de VN, in Den Haag. De OPCW gaat onder meer over de vernietiging van de chemische wapens in Syrië.

    • Anouk van Kampen