Herstart energiecentrale Delfzijl moet redding bieden voor Aldel

Aluminiumsmelter Aldel. Vandaag is een reddingsplan gepresenteerd om het bedrijf alsnog open te houden. Foto ANP / Remko de Waal

De provincie Groningen heeft met een aantal organisaties en bedrijven uit de Eemsdelta vandaag een plan gepresenteerd om Aldel alsnog draaiende te houden. Zo moet een warmtekrachtcentrale in Delfzijl weer in gebruik worden genomen om de kosten van de aluminiumsmelter naar beneden te brengen. Hiervoor is een bijdrage van de overheid nodig.

Het vandaag gepresenteerde plan voorziet erin dat de warmtekrachtcentrale Delesto in het Chemie Park Delfzijl weer wordt opgestart, zo meldt Dagblad van het Noorden. Dat is nodig om de energiekosten van Aldel naar beneden te brengen.

Subsidie voor duurzame energie nodig

Die centrale staat nu stil, omdat de gasprijs erg hoog is en het daardoor niet aantrekkelijk is om de centrale in gebruik te nemen. Een overheidssubsidie voor duurzame energie zou de opwekking wel rendabel kunnen maken. Voorzitter van Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE, een van initiatiefnemers), Patrick Brouns:

“Het gaat hier dan om een tijdelijke oplossing, waarbij de centrale twee jaar draait met een subsidie van 40 tot 50 miljoen euro per jaar.”

In die twee jaar moet Aldel een aantal zaken regelen, zoals een aansluiting op het Duitse energienetwerk waardoor het bedrijf gebruik kan maken van goedkopere Duitse energie.

Eind december werd bekend dat de aluminiumsmelter failliet was, mede door de hoge energieprijs. Volgens de betrokken bedrijven kan een herstart van Delesto een besparing voor Aldel opleveren van 18 miljoen euro. Volgens de initiatiefnemers kan dit door een subsidieregeling voor duurzame energie. Dit zou niet in strijd zijn met EU-regels.

Het plan wordt vandaag aan minister Kamp en de Tweede Kamer aangeboden.

    • Philippus Zandstra