Hamas, Iran, Egypte en Qatar

Hoe snel kunnen allianties veranderen? Zie Hamas. De sunnitische Palestijnse organisatie in de Gazastrook werd jaar in jaar uit gesubsidieerd door Syrië en Iran. Maar na het begin van de opstand in Syrië weigerde ze het regime van Assad te steunen tegen de oppositie.

Hamas-leider Meshaal, die sinds jaar en dag in de Syrische hoofdstad Damascus woonde, verhuisde naar Qatar. Iran, Assads bondgenoot, sneed de maandelijkse subsidie van bijna 20 miljoen euro af. Hamas, een afsplitsing van de Egyptische Moslimbroederschap, werd van een bankroet gered door Egypte, waar de Moslimbroederschap juist aan de macht was gekomen, en zijn superrijke financier Qatar. Maar de kansen keerden een half jaar geleden alweer. De Egyptische generaal Sisi zette Moslimbroeder-president Morsi af en het leger kneep de Gazastrook weer af zoals dat ook onder president Mubarak gebeurde.

Qatar kreeg in de zomer van vorig jaar een nieuwe emir, die kennelijk minder sympathie heeft voor Moslimbroederschappen. Nu heeft Meshaal weer contact opgenomen met Iran.