Groei Chinese economie laagst in veertien jaar: 7,7 procent in 2013

Een textielfabriek in Jinjian, China. Foto EPA / Anhai Jing

De groei van de Chinese economie neemt steeds verder af, en zal ook in de toekomst waarschijnlijk vertragen. Uit de cijfers over het afgelopen jaar blijkt vanochtend dat de economie in 2013 met 7,7 procent groeide. Dat is de kleinste groei in het land sinds 1999.

In het laatste kwartaal groeide de tweede grootste economie van de wereld met 7,7 procent ten opzichte van het jaar ervoor, terwijl het derde kwartaal nog een iets hogere groei kende: 7,8 procent. Volgens persbureau AP kenden de laatste drie maanden van het jaar een veel scherpere verslechtering dan de cijfers nu nog aantonen. Export, fabrieksproductie en investeringen namen alle in groei af. Zo ging de fabrieksproductie van 2,2 procent groei in het derde kwartaal naar 1,8 procent groei in het vierde.

De bescheiden groei valt wel wat hoger uit dan de Chinese autoriteiten voorspelden. Zij lieten eerder weten in 2013 een groei te verwachten van ongeveer 7,5 procent. Economen voorzien voor 2014 een groei van het bruto binnenlands product tussen de 7,6 en 7,2 procent. Dat zou het laagste groeitempo zijn sinds 1990.

De groei blijft nog steeds veel sterker dan die van landen in Europa, Japan of de VS, maar is een abrupte afname ten opzichte van de groei van boven de tien procent die het vorige decennium in China geen uitzondering was. Daardoor is er de vrees dat er veel banen verloren zullen gaan, en komt de communistische partij voor een fikse uitdaging te staan om de economie weer in balans te brengen.

    • Anouk van Kampen