Foto’s tonen paramilitair karakter Griekse partij

Nepexecutie op een van de foto's

Nagespeelde executies, SS-vlaggen, automatische wapens en Hitlergroeten. De foto’s die zijn opgedoken in het onderzoek van het Griekse justitie naar de extreem-rechtse partij Gouden Dageraad tonen Griekenland nog eens hoe radicaal de partij, die in 2012 nog bijna 7 procent van de stemmen haalde, eigenlijk is.

De foto’s staan op de computer van Giorgos Patelis, een lokale Gouden Dageraad-leider die wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op de de linkse rapper en activist Pavlos Fyssas. Die werd gepleegd door Giorgios Roupakias, een andere aanhanger van Gouden Dageraad, in september vorig jaar.

Het beeldmateriaal laat de Gouden Dageraad zien als paramilitaire organisatie. De krant Kathimerini meldt dat de foto’s zijn gemaakt op een trainingskamp aan een rivier op de Peloponnesus. Kinderen brengen er eveneens de nazigroet.

Na de moord op rapper Fyssas arresteerde de Griekse politie de partijtop van Gouden Dageraad. De partijtop wordt beschuldigd van de vorming van een criminele organisatie en van het organiseren van geweld.

Maar volgens een opiniepeiling van de krant To Vima kan Gouden Dageraad nu rekenen op zo’n 7,5 procent van de stemmen. Daarmee zou het de derde partij worden, na het uiterst linkse Syriza (22.5 procent) en het centrum-rechtse Nieuwe Democratie van premier Antonis Samaras. Winst van Gouden Dageraad en Syriza bij de Europese verkiezingen in mei kan de regering-Samaras destabiliseren.