Duitse ANWB krikt aantal stemmen bij autoverkiezing op

In het land waar de auto heilig is, blijkt de machtigste automobilistenvereniging ADAC (19 miljoen leden) te hebben gefraudeerd met de jaarlijkse verkiezingen van de ‘meest geliefde auto’. Groot is de verontwaardiging in Duitsland vandaag, nadat de autoclub dit weekeinde moest toegeven dat met de cijfers van de verkiezing vorig jaar van de nieuwe VW Golf tot meest geliefde auto was geknoeid.

Het totaal aantal stemmen voor de Golf werd vertienvoudigd: van ongeveer 3.400 naar 34.000. Ook het totale aantal door de ADAC-leden uitgebrachte stemmen werd vertienvoudigd, om de verkiezing populairder te laten lijken. Aan de uitslag van de verkiezing heeft het gerommel daarom waarschijnlijk niets veranderd. Volkswagen heeft laten weten niets te ondernemen, omdat uit verkoopcijfers afgelopen jaar ook al duidelijk was dat de Golf de populairste auto is.

Vandaag meldde Spiegel Online dat de ADAC al jaren sjoemelt met de cijfers. Directeur Communicatie Michael Ramstetter nam gisteren ontslag. Hij verklaarde dat hij er een puinhoop van gemaakt heeft: „Ich habe Scheisse gebaut.”