Frankrijk krijgt hulp: EU stuurt vier- tot zeshonderd militairen naar CAR

Franse troepen gisteren in de hoofdstad van de CAR, Bangui. De EU stuurt vier- tot zeshonderd militairen naar het land om de Fransen bij te staan. Foto Reuters / Emmanuel Braun

De Europese Unie stuurt militairen naar de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR), die geteisterd wordt door religieus geweld. De Franse en Afrikaanse soldaten die er al zijn, krijgen hulp van vier- tot zeshonderd EU-militairen. Zij zullen vooral in hoofdstad Bangui taken van de Fransen overnemen.

Voor Hollande is dat goed nieuws: de Franse president stuurde begin december 1.600 militairen naar de voormalige kolonie en vroeg daarna steun van de rest van de EU. Er werd al verwacht dat de ministers van Buitenlandse Zaken, die vandaag bijeenkwamen in Brussel, daarmee zouden instemmen.

Het plan is dat het EU-bataljon de controle over (het vliegveld van) hoofdstad Bangui overneemt, zodat de Franse troepen hun handen vrij hebben. De EU-missie gaat maximaal zes maanden duren, zo is het plan. Het is de eerste grote legeroperatie van de EU in zes jaar.

Welke landen precies militairen leveren, is nog niet duidelijk. Groot-Brittannië en Duitsland zeiden eerder wel te willen helpen met logistieke ondersteuning, maar niet met grondtroepen. Alleen Estland zegde vooralsnog openlijk troepen toe. Volgens diplomatieke bronnen, aangehaald door persbureau AFP, is het het meest waarschijnlijk dat Polen, Tsjechië, België en Spanje dat voorbeeld volgen.

In beeld: geweld in de Centraal Afrikaanse Republiek

Een maand geleden barstte in de CAR, een straatarm land met 4,5 miljoen inwoners, het geweld los tussen christelijke en moslimmilities. Inmiddels zijn al meer dan duizend mensen om het leven gekomen. Nog eens een miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen.

    • Peter Zantingh