Fors verlies Deutsche Bank door Libor-boete

Deutsche Bank is in het laatste kwartaal van vorig jaar diep in de rode cijfers terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2013 boekte Deutsche Bank, een van de grootste banken ter wereld, een verlies van 965 miljoen euro. De slechte resultaten waren deels het gevolg van boetes die de bank moest betalen wegens de fraude met de Libor-rente. Maar er waren ook hoge kosten in verband met een grote reorganisatie en tegenvallende resultaten van de zakenbanktak.

De resultaten over het vierde kwartaal en over het gehele jaar werden gisteren onverwachts bekendgemaakt. Oorspronkelijk stond de presentatie gepland op 29 januari. Dat Deutsche Bank zich genoodzaakt voelde om eerder met de cijfers naar buiten te komen, onderstreept de ernst van de problemen.

Deutsche Bank boekte in het derde kwartaal nog een kleine winst van 41 miljoen euro. De bank had over heel 2013 een winst van 1,1 miljard euro, tegenover 315 miljoen euro winst een jaar eerder. Maar dit was minder dan analisten hadden verwacht. Voor 2014 kondigden topmannen Jürgen Fitschen en Anshu Jain nieuwe „uitdagingen” aan. Sommige analisten vatten dat op als een verkapte winstwaarschuwing.

Deutsche Bank heeft in de afgelopen periode voor 725 miljoen euro aan boetes betaald aan de Europese Commissie voor haar rol in het fraudeschandaal rond de Libor-rente. Handelaren van de bank hadden samengespannen met handelaren van andere banken om die basisrente te manipuleren. Ook de Rabobank kreeg een boete wegens fraude met Libor.

Op korte termijn zal Deutsche Bank vermoedelijk ook boetes moeten betalen aan Amerikaanse en Britse toezichthouders wegens de fraude. Zij heeft tot nu toe in meerdere rechtszaken 2,5 miljard euro betaald. Deutsche Bank is sinds de crisis bezig onderdelen af te stoten en de bedrijfscultuur te veranderen. Begin deze maand lekte uit dat Bafin, de Duitse toezichthouder, Deutsche Bank onder druk zet om hooggeplaatste bankiers te ontslaan. Het topmanagement zou laks omgaan met het doorvoeren van de cultuurverandering.