Federer verslaat Tsonga en is laatste kwartfinalist Australian Open

Federer na zijn overwinning van vandaag. Foto Reuters / Petar Kujindzic

De acht kwartfinalisten van het mannenenkeltoernooi van de Australian Open zijn bekend. Roger Federer versloeg vanochtend Jo-Wilfried Tsonga in drie sets en voegde zich daarmee bij Nadal, Dimitrov, Murray, Berdych, Ferrer, Wawrinka en Djokovic. Daarmee zitten zeven van de als eerste acht geplaatsten nog in het toernooi. Dimitrov is de verrassing van het stel.

Eerst terug naar Federer: die won met 6-3, 7-5, 6-4 van Tsonga. Het is de elfde keer op rij dat de Zwitser de kwartfinales van de Australian Open haalt. Met de 41e kwartfinaleplaats op een grandslamtoernooi evenaart hij bovendien het record van Jimmy Connors (actief tussen 1972 en 1996). De Britse Andy Murray is de volgende tegenstander van Federer.

Nadal, als eerste geplaatst in Melbourne, ontmoet in de kwartfinale de als 22e geplaatste Bulgaar Grigor Dimitrov. De andere twee kwartfinales zijn Berdych - Ferrer en Wawrinka - Djokovic. Juan Martin Del Potro, die in de tweede ronde al verloor, is de enige van de top-8 van de plaatsingslijst die niet meer meedoet.

Bij de vrouwen verloopt het toernooi ondertussen een stuk verrassender: favorieten Serena Williams en Maria Sharapova zijn al uitgeschakeld.

    • Peter Zantingh