EU en VS schorten sancties tegen Iran op

Een inspecteur van het Internationale Atoom Energieagentschap onderzoekt een uraniumverrijkingsfabriek in Natanz. Foto AFP / Kazem Ghane

De Europese Unie en de Verenigde Staten schorten een aantal sancties tegen Iran op. Het besluit vormt een reactie op het terugschroeven van het atoomprogramma door Iran.

Iran is sinds vandaag gestopt met het verrijken van uranium met meer dan vijf procent. Dat betekent dat het land nu alleen nog maar uranium verrijkt op een niveau dat hoog genoeg is voor energieopwekking, maar te laag om er een kernwapen mee te maken. De voorraad uranium die al tot 20 procent is verrijkt, wordt bovendien geneutraliseerd.

In ruil voor het terugschroeven van het atoomprogramma worden enkele sancties waar de Iraanse economie zwaar onder lijdt opgeschort. Zo kan Iran vanaf nu weer vliegtuigonderdelen voor de burgerluchtvaart kopen en in goud handelen. Bovendien wordt 4,2 miljard dollar (3,1 miljard euro) aan olie-inkomsten, geld dat op buitenlandse rekeningen was bevroren, vrijgegeven.

Inspecteurs van het atoomagentschap houden de komende zes maanden toezicht: zij mogen de nucleaire installaties en centrifuges controleren om er zeker van te zijn dat Iran zich aan zijn belofte houdt.

En als Iran zich niet aan de afspraken houdt?
Het nu gesloten akkoord zal uitgevoerd en nageleefd moeten worden. Houdt Iran zich niet aan de afspraken, zo heeft Washington al gezegd, dan zal de sanctieverlichting weer teruggedraaid worden. De bevroren fondsen zullen in gedeeltes worden vrijgegeven, de eerste 550 miljoen dollar in februari. Zo blijft er voor Iran een stok achter de deur om zijn beloftes na te komen.

    • Marije Willems