Durf, vorm en frisheid: Feyenoord had het allemaal

Met een 5-2 overwinning op FC Utrecht is Feyenoord uitstekend begonnen aan de tweede seizoenshelft. Daardoor blijven de belangrijkste concurrenten in de titelstrijd – Ajax, Vitesse en FC Twente – in zicht. „Dit was een van onze betere wedstrijden”, concludeerde coach Ronald Koeman op de website van Feyenoord. „Ik vond ons van het begin af aan duidelijk de betere ploeg.”

Hoewel Feyenoord het duel in de Galgenwaard domineerde, opende de thuisploeg de score via Jens Toornstra. De gelijkmaker van Ruben Schaken liet niet lang op zich wachten en topscorer Graziano Pellè maakte er op fraaie wijze 2-1 van met een bal achter het standbeen langs. Door een slordigheid van Joris Mathijsen in de defensie van Feyenoord kwam Utrecht weer op gelijke hoogte, maar dankzij een treffer van Stefan de Vrij ging de ploeg van Koeman met een 3-2 voorsprong de rust in.

In de tweede helft bleef Feyenoord de betere ploeg. Maar ondanks de vele kansen duurde het tot de 72ste minuut voor het duel werd beslist door Ruben Schaken, met zijn tweede goal van de middag. In de slotfase gaf Tonny Vilhena de overwinning nog wat extra glans door de 5-2 te maken.

Koeman kon met een tevreden gevoel terugkijken op het eerste duel na de winterstop, waarin zijn team steeds de bovenliggende partij was. „Eigenlijk duurde het nog lang voordat we echt het verschil maakten”, zei Koeman. „We hebben met bravoure gespeeld en Jean-Paul Boëtius en Ruben Schaken zorgden voor veel dreiging aan de zijkanten. Dat is een teken dat we steeds beter weten waar onze kracht ligt. Voor die speelwijze is durf, vorm en frisheid nodig. Dat hadden we vandaag allemaal.”

Ook bij Schaken overheerste het goede gevoel. „Eerder dit seizoen lieten we tegenstanders weleens te lang in leven, maar vandaag hebben we laten zien dat we stappen hebben gemaakt”, verklaarde hij op de clubsite.

Volgens Schaken is met de zege in de Galgenwaard een goed begin gemaakt van een belangrijke week, waarin voor Feyenoord nog twee lastige uitwedstrijden op het programma staan: tegen Ajax (voor de beker) en ADO Den Haag. Schaken: „We wilden vandaag laten zien dat we er klaar voor zijn. Dat besef was er bij iedereen. Daarom is deze overwinning een mooie opsteker, die vertrouwen geeft voor de volgende wedstrijden.” NRC

    • NRC