Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Duizenden foto’s bewijzen oorlogsmisdaden Syrië’

Een strijder van het Vrije Syrische Leger in de wijk Oost-Ghouta van de hoofdstad Damascus.
Een strijder van het Vrije Syrische Leger in de wijk Oost-Ghouta van de hoofdstad Damascus. Foto Reuters / Yaseen Abelall

Duizenden foto’s en bestanden van ongeveer 11.000 Syrische gedetineerden met daarop sporen van marteling en moord vormen het bewijs dat Syrië oorlogsmisdaden en misdrijven heeft begaan tegen de mensheid. Dat concluderen drie internationale topjuristen in een rapport dat in handen is van The Guardian en CNN.

De foto’s waarop het regime van Assad de eigen misdaden documenteerde, zijn afkomstig van een politieagent uit het Syrische leger. Hij werkte in het geheim voor een Syrische oppositiegroep. Later liep hij over en vluchtte hij het land uit. De drie juristen onderzochten het materiaal in opdracht van de regering van Qatar. Ze spraken drie keer met de overloper in de afgelopen tien dagen en achtten hem geloofwaardig.

De overloper, die om veiligheidsredenen Caesar wordt genoemd, was een fotograaf bij de Syrische militaire politie. Hij vertelde de onderzoekers dat zijn baan was “het nemen van foto’s van gedode gevangenen”. Hij beweerde niet dat hij getuige is geweest bij executies of martelingen, maar hij beschreef gedetailleerd een zeer bureaucratisch systeem, aldus The Guardian.

Caesar smokkelde de beelden het land uit op geheugensticks en gaf ze aan een contactpersoon in de Syrische Nationale Beweging. Deze verzetsbeweging wordt ondersteund door golfstaat Qatar, naar verluidt de grootste wapenleverancier van de Syrische oppositie.

De auteurs van het rapport zijn Desmond de Silva, de Britse aanklager in het Sierra Leone-tribunaal, Geoffrey Nice, voormalig aanklager van Slobodan Milosevic en de Amerikaan David Crane, de voormalige hoofdaanklager van het Sierra Leone-tribunaal. Hun rapport van 31 pagina’s wordt beschikbaar gesteld aan de Verenigde Naties, regeringen en mensenrechtengroepen, aldus The Guardian.

‘Dit is het bewijs waar je op hoopt’

Crane tegenover het Britse dagblad:

“Nu hebben we direct bewijs van wat er gebeurde met de mensen die zijn verdwenen. Dit is het eerste aantoonbare, ondubbelzinnige bewijs van wat er is gebeurd met ten minste 11.000 mensen die zijn gemarteld en geëxecuteerd en blijkbaar zijn afgevoerd. [...] Dit is het soort bewijs dat een aanklager zoekt en waar hij op hoopt.”

Ook De Silva denkt dat met dit bewijs een sterke zaak kan worden gemaakt tegen het Syrische bewind.

Lees hieronder het rapport. Let op: schokkende beelden

Het rapport komt twee dagen voordat de Syrische vredesbesprekingen in Zwitserland beginnen naar buiten. De aanwezigheid op de top van oppositiegroep de Syrische Nationale Coalitie (SNC) is nog altijd uiterst onzeker, nadat de Verenigde Naties Iran alsnog uitnodigden om deel te nemen aan de conferentie.