Een laboratorium in het schuurtje in de tuin

Bewoners van een wijk in Hoensbroek zagen zaterdagavond rook en dachten dat er brand was. Dat bleek niet zo. Wel ontdekte de brandweer een laboratorium voor synthetische drugs in een schuurtje bij een woning.

De 33-jarige bewoner van het huis is aangehouden. De politie wil nog niets kwijt over de omvang van het lab en de soort drugs die er werden vervaardigd.

Burgemeester Paul Depla (PvdA) van Heerlen, waar Hoensbroek onder valt, noemt inrichtingen zoals het lab „levensgevaarlijk”. Hij vindt dat minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) dit soort laboratoria beter moet bestrijden. In heel Nederland zijn vier functionarissen bezig met de ontmanteling. „Bij wietplantages kijken omwonenden nog mee. Die weten dat er wat aan de hand is, als er lampen en veel potgrond worden aangevoerd of ze herkennen de geur. Drugslaboratoria zullen veel minder snel tot tips van burgers leiden.”

Volgens Depla gebeurt er na ontruiming van labs weinig. „Aan opsporen en oprollen van de grote organisaties komt men niet toe. Dat zou wel moeten gebeuren, voordat dit soort inrichtingen in wijken net zo wijdverbreid raken als wietplantages.” Opstelten meldde vorige maand dat er meer mankracht komt voor ontmanteling van drugslaboratoria.