Doodstraf voor dertig smokkelaars Vietnam in grootste drugszaak ooit

In Vietnam heeft een rechter dertig smokkelaars de doodstraf opgelegd. Dat meldt persbureau AFP. Het gaat om de grootste drugszaak in de Vietnamese geschiedenis.

In het proces waren 89 mensen voor de rechter gedaagd. De zaak ging over bijna twee ton aan heroïne. Volgens een rechter is het de grootste zaak in Vietnam qua aantal beschuldigden, ter dood veroordeelden en drugsomvang.

Strenge drugswetten in Vietnam

Volgens de staatstelevisie zijn er 21 mannen en negen vrouwen veroordeeld tot de doodstraf, meldt AP. Ze smokkelden drugs vanuit Laos naar Vietnam en daarna door naar China. De rechtszaak duurde twintig dagen en vond plaats in de noordelijke provincie Quang Ninh.

Vietnam hanteert strenge wetten rondom het in bezit hebben en het verhandelen van drugs. 600 gram drugs kan resulteren in de doodstraf. Er zitten in Vietnam momenteel zevenhonderd mensen in een dodencel.

    • Nando Kasteleijn