Documentaire

Canvas, 18.30-19.28u.

De organisatie van het Belgisch kampioenschap veldrijden, een week geleden, had een biertent naast het parcours gezet. De aanblik van de bemodderde coureurs zou kunnen leiden tot dorst. Volgens de Vlaamse krant Het Nieuwsblad was er twintigduizend liter bier aangerukt, voor 23.000 toeschouwers. Dat is net zo veel als er aan de toeschouwers wordt geserveerd in het stadion van Borussia Dortmund – waar 80.000 mensen in passen.

Veldrijden, ook wel cyclocross genoemd, is de nationale sport van Vlaanderen. De massale toeloop bij de koers is te vergelijken met de Oranjegekte bij voetbal of schaatsen. Behalve Vlamingen beoefent alleen een handjevol Nederlanders en een enkele verdwaalde Tsjech deze sport. Ironisch genoeg zijn het wel Nederlanders die domineren: Lars van der Haar bij de profs, Mathieu van der Poel bij de beloften en Marianne Vos bij de vrouwen.

Reden voor Canvas om de grote Vlaamse veldrijders uit het verleden te eren: van Roland Liboton tot Danny de Bie en van Paul Herygers tot Sven Nys, die vorige week kampioen van België werd. Over twee weken is het WK veldrijden, in Hoogerheide. De Belgen kunnen weer dromen.

    • Derk Walters