Defecte treinwissel oorzaak van ontsporing bij Hilversum

Foto ANP / Bas Czerwinski

Een defect aan een wissel is waarschijnlijk de oorzaak van de treinontsporing vorige week in Hilversum. Dat blijkt uit een eerste analyse, meldt Prorail vandaag. Honderden wissels van hetzelfde type worden aan een extra inspectie onderworpen.

Volgens Prorail heeft zich nog nooit een vergelijkbaar incident voorgedaan. Maar het spoorwegbedrijf neemt het zekere voor het onzekere en gaat vijfhonderd wissels van dezelfde soort extra controleren.

Prorail noemt de kans dat een vergelijkbaar defect wordt gevonden ‘zeer klein’. Specialisten wijzen er volgens het bedrijf op dat ‘waarschijnlijk sprake is van een zeer bijzondere samenloop van omstandigheden’.

Een rijtuig van een intercity ontspoorde vorige week woensdag aan het einde van de middag kort nadat die was vertrokken uit Hilversum. Na honderd tot tweehonderd meter kwam de wagon met de wielen in het grind terecht.

Naast Prorail en NS doen ook de Inspectie voor Leefbaarheid en Transport en de Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoek naar de oorzaak van de ontsporing. (Novum)