De ruim vijf miljoen die Giro 555 binnenhaalde voor Syrië is op

Syrische families in Tripoli, Libanon. Ze wachten bij het UNHCR om zich te laten registreren als vluchteling. Foto AP / Bilal Hussein

Het geld dat vorig jaar via Giro 555 is binnengekomen voor Syrië is helemaal uitgegeven. In een half jaar tijd is de vijf miljoen die Nederlanders doneerden besteed. Het grootste gedeelte (60 procent) is naar slachtoffers in Syrië zelf gegaan.

De rest ging naar Syriërs die de grens over gevlucht zijn, naar buurlanden Irak, Jordanië en Libanon. Dat meldt de Stichting Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) vandaag in het eindrapport.

Het geld is besteed aan voedsel, medische zorg, drinkwater en sanitaire voorzieningen voor tienduizenden mensen. Zo deelde het Rode Kruis ruim tienduizend voedselpakketten uit in Syrië en bouwde Stichting Vluchteling drie klinieken. Terre des Hommes zorgde ervoor dat ruim duizend gevluchte kinderen naar school konden. Bijna vijf procent van de opbrengst werd besteed aan het voeren van publieksactie in Nederland.

Giro 555 werd op 26 maart 2013 geopend. Steeds meer Syriërs zijn afhankelijk van hulp, zei de SHO toen, maar hulporganisaties hadden daar te weinig geld voor. In ruim twee maanden tijd kwam er dus ruim vijf miljoen binnen. Op 3 juni werd de hulpactie beëindigd.

Dat bedrag was een schijntje vergeleken bij wat er aan de tsunami in de Indische Oceaan in 2004 (208 miljoen) en de aardbeving in Haïti in 2010 (111 miljoen) door Nederlanders overgemaakt werd. Actievoorzitter Jan Bouke Wijbrandi, directeur van Unicef Nederland, zei in juni dat het voor Syrië een “heel ingewikkelde actie” was, omdat het een “zich ontwikkelende ramp” is.

Er zijn volgens vluchtelingenorganistie UNHCR ruim 2,5 miljoen Syriërs het land uit gevlucht. Hoeveel doden er zijn gevallen, weet niemand: onlangs liet de VN weten te stoppen met tellen omdat er niet genoeg bronnen zijn. Afgelopen zomer waren het er volgens de VN 100.000.

    • Peter Zantingh