‘Centraal Boekhuis levert per direct weer aan Polare’

Polare wordt weer bevoorraad door het Centraal Boekhuis (CB). De twee partijen hebben vandaag een overeenkomst bereikt waardoor de levering aan Polare per direct weer wordt hervat.

Vorige week nog werd de levering van boeken aan Polare door het Centraal Boekhuis stopgezet. De boekenketen kon toen niet meer aan de financiële verplichtingen voldoen en probeerde volgens CB de betalingstermijn op te rekken. Het CB eiste vervolgens betaling in contanten, maar daar kon Polare niet aan voldoen.

‘Blijft moeilijke tijd’

Onder welke voorwaarden de leveringen nu alsnog zijn hervat, is volgens Hanneke Chin-A-Fo van NRC Handelsblad nog niks bekend:

“Voor het weekend was er bij Polare en de uitgevers al de hoop dat de bevoorrading aan de winkels weer zou doorgaan. Over dat het uiteindelijk nog wat langer heeft geduurd, wil Polare niks zeggen. Feit is dat er veel vragen zijn rondom de betalings- en leveringsvoorwaarden.”

De leveringen van het CB aan Polare lijken misschien op een redding, maar dit betekent nog niet dat het bedrijf weer in rustiger vaarwater zit:

“Het is niet het einde van alle problemen voor Polare. Hoe dan ook komt er een moeilijke tijd aan omdat de omzet in het boekenvak blijft dalen. Dat gaat ook de komende tijd niet verbeteren.”

Polare is de voortzetting van de ketens Selexyz en De Slegte. De twee fuseerden vorig jaar op intitiatief investeringsmaatschappij Procures. Begin dit jaar bleek echter dat de boekhandel er financieel slecht voor staat. Door een brandbrief aan uitgevers probeerde de directie de toevoer van boeken alsnog veilig te stellen.

    • Philippus Zandstra