Burgemeesters willen hardere aanpak drugslabs

Politiemedewerkers ontmantelen een chemisch drugslab in een woonwijk in Hoensbroek. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten moet meer capaciteit vrijmaken voor de opsporing van synthetische drugs en het ontmantelen van drugslaboratoriums. Dat vinden de burgemeesters van de grote steden in Noord-Brabant en Limburg, meldt Nieuwsuur vanavond.

De burgemeesters steunen daarmee een oproep van hun collega Paul Depla van Heerlen. Die riep de minister zondag op om meer en gespecialiseerde mensen in te zetten in de strijd tegen drugslabs nadat er een midden in een woonwijk in Hoensbroek was ontdekt. Volgens Depla is er nu te weinig ruimte voor opsporing.

Opstelten: dit is absoluut ongewenst

Opstelten zegt Depla en de andere burgemeesters te steunen. “Dit is absoluut ongewenst en moet bij de wortel worden aangepakt”, zegt hij in een reactie tegen Nieuwsuur. Volgens de minister is het opsporen van criminele samenwerkingsverbanden al een topprioriteit van de politie.

Depla stelde in Nieuwsuur dat hij hoopt dat Opstelten zijn woorden waarmaakt. Volgens hem loopt de politie nu de hele tijd achter de feiten aan. Hij vreest dat de politie straks de grip volledig kwijtraakt.

Aantal ontdekte drugslabs stijgt

De laatste jaren stijgt het aantal ontdekte drugslabs. Vorig jaar werden in totaal 44 labs ontmanteld, tegen 29 in 2012 en 24 in 2011. De meeste werden in Noord-Brabant en Limburg aangetroffen. (Novum)

Bekijk de aflevering van Nieuwsuur hier.