Volkert van der G. is voor het eerst met verlof geweest

Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, is voor het eerst met verlof geweest. Dat schreef staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) vanmorgen aan de Tweede Kamer. Eind vorig jaar bepaalde de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming, tegen de wil van Teeven, dat Van der G. uiterlijk op 1 februari 2014 voor de eerste keer verlof moest krijgen, voor de duur van 24 uur. Over hoe het verlof is verlopen en wanneer het precies heeft plaatsgevonden, kan de staatssecretaris „gelet op de aard van de zaak geen enkele mededeling doen”, schrijft hij. Teeven betoogde in de rechtszaak rond het verlof dat Van der G. geen verlof moest krijgen, vanwege de maatschappelijke onrust die zou ontstaan. In mei dit jaar wordt Van der G. waarschijnlijk voorwaardelijk in vrijheid gesteld. (NRC)