Ban Ki-moon trekt uitnodiging Iran voor Syrië-conferentie weer in

Ban Ki-moon: Syrië-conferentie toch zonder Iran. Foto AP / Emmanuel Dunand

VN-chef Ban Ki-moon trekt de uitnodiging aan Iran voor de Syrische vredesbesprekingen in Zwitserland in. Dat melden internationale persbureaus vanavond.

Oppositiegroep de Syrische Nationale Coalitie (SNC) dreigde niet langer deel te nemen aan de top, nadat de Verenigde Naties op de valreep Iran uitnodigden om deel te nemen aan de conferentie.

In reactie daarop stelde de Syrische oppositie vandaag in een ultimatum aan de VN dat zij alleen deelneemt als de VN de uitnodiging aan Iran vóór 20.00 uur vanavond zou intrekken. Dat ultimatum werd verlengd toen Ban Ki-moon aankondigde vanavond een persconferentie te geven.

Het doel van de conferentie in het Zwitserse Montreux is het opzetten van een overgangsregering in Syrië. Daarin moeten beide kampen (regime en oppositie) vertegenwoordigd zijn. De SNC liet eerder weten dat het ondenkbaar is dat Assad deel zal uitmaken van die nieuwe regering. Assad liet op zijn beurt in een interview met persbureau AFP weten dat het onmogelijk is dat “tegenstanders van buiten” straks plaatsnemen in een nieuwe Syrische regering.

‘Lage verwachtingen van conferentie’

De vooravond van de top verloopt al met al redelijk chaotisch. Daar komt nog bij dat de verwachtingen van de conferentie zelf laag zijn, zo schrijft Midden-Oostenredacteur Toon Beemsterboer vandaag in NRC Handelsblad:

“Het regime en de oppositie hebben totaal verschillende agenda’s en lijken niet bereid tot enige concessie. Het Syrische regime heeft vooral te winnen bij deelname: meer internationale legitimiteit. De SNC daarentegen dreigt haar laatste restje geloofwaardigheid in Syrië te verliezen door te gaan praten met het gehate regime.”

“Dat de VN, de VS en Rusland de zogenoemde Genève-II conferentie toch hebben doorgezet, toont dat ze het over één ding eens zijn: we moeten iets doen, ook al lijkt het conflict onoplosbaar. De oorlog heeft gezorgd voor de grootste humanitaire crisis in decennia, is overgeslagen naar Irak en Libanon en trekt duizenden jihadisten van over de hele wereld aan.”

Lees hier de complete analyse over de vredesconferentie die vandaag in NRC Handelsblad verscheen. Gratis voor abonnees.

    • Marije Willems