Atoomakkoord in werking: Iran schroeft uraniumverrijking terug

Iran is – volgens de in november gemaakte afspraak – per vandaag gestopt met het verrijken van uranium met meer dan vijf procent. Dat betekent dat het land nu alleen nog maar uranium verrijkt op een niveau dat hoog genoeg is voor energieopwekking, maar te laag om er een kernwapen mee te maken. De voorraad uranium die al tot 20 procent is verrijkt, wordt bovendien geneutraliseerd.

Een kernreactor in Bushehr, in het zuiden van Iran. De foto in uit oktober 2010. Het akkoord van Iran met de ‘P5+1’ is vandaag in werking getreden. Foto AP / Mehr News / Majid Asgaripour

Iran is - volgens de in november gemaakte afspraak - per vandaag gestopt met het verrijken van uranium met meer dan vijf procent. Dat betekent dat het land nu alleen nog maar uranium verrijkt op een niveau dat hoog genoeg is voor energieopwekking, maar te laag om er een kernwapen mee te maken. De voorraad uranium die al tot 20 procent is verrijkt, wordt bovendien geneutraliseerd.

Dat heeft het internationale atoomagentschap IAEA vanochtend bevestigd, meldt persbureau AP. Daarmee treedt een baanbrekend akkoord tussen de P5+1 (de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland) en Iran in werking. Het akkoord geldt voor een periode van zes maanden. In die periode moeten Iran en de zes wereldmachten tot een permanent akkoord komen over het atoomprogramma.

De Verenigde Staten en andere westerse landen verdenken Iran er al jaren van een kernmacht te willen worden. Van tot 20 procent verrijkt uranium is de stap naar een kernbom niet groot. De Iraanse regering heeft altijd ontkend die intentie te hebben en zegt dat het atoomprogramma puur bedoeld is voor vredelievende doeleinden.

In ruil voor het terugschroeven van het atoomprogramma worden enkele sancties waar de Iraanse economie zwaar onder lijdt opgeschort. Zo kan Iran vanaf nu weer vliegtuigonderdelen voor de burgerluchtvaart kopen en in goud handelen. Bovendien wordt 4,2 miljard dollar (3,1 miljard euro) aan olie-inkomsten, geld dat op buitenlandse rekeningen was bevroren, vrijgegeven.

Inspecteurs van het atoomagentschap houden de komende zes maanden toezicht: zij mogen de nucleaire installaties en centrifuges controleren om er zeker van te zijn dat Iran zich aan zijn belofte houdt.

    • Peter Zantingh