Assad: Syrische oppositie in overgangsregering is een ‘grap’

De Syrische president Bashar Assad vindt niet dat “tegenstanders van buiten” straks plaats moeten nemen in de Syrische regering. Dat heeft hij in de aanloop naar de vredesconferentie over Syrië, die aanstaande woensdag begint, gezegd in een interview met persbureau AFP.

De Syrische president Assad tijdens zijn interview met persbureau AFP in het presidentiële paleis in Damascus. Foto AFP / Syrian Presidency Media Office

De Syrische president Bashar al-Assad vindt niet dat “tegenstanders van buiten” straks plaats moeten nemen in de Syrische regering. Dat heeft hij in de aanloop naar de vredesconferentie over Syrië, die aanstaande woensdag begint, gezegd in een interview met persbureau AFP. Hij verwijst met de opmerkingen naar het feit dat de Syrische Nationale Coalitie, de belangrijkste Syrische oppositiegroepering die bij de onderhandelingen aan tafel zit, vanuit Turkije opereert.

In het interview zegt Assad dat het benoemen van mensen van buiten de grenzen in een overgangsregering een “grap” zou zijn. AFP nam het interview gisteren in Damascus af. Assad verklaart:

“Ze komen een half uur naar de grenzen om dan weer te vluchten, hoe kunnen ze dan plaatsnemen in de regering? Kan een minister zijn functie uitoefenen van buiten de grenzen? Dat soort ideeën zijn volstrekt irrealistisch, we kunnen ze beschouwen als een grap.”

Hij herhaalde wel dat er een “grote kans” is dat hij zich zelf opnieuw kandidaat stelt voor het presidentschap bij de geplande verkiezingen in juni.

‘Genève moet strijd tegen terrorisme tot doel hebben’

Assad vervolgde dat het voornaamste doel van de vredesconferentie in Genève, waar vertegenwoordigers van de Syrische president Bashar Assad, de Syrische oppositiegroepen en zo’n dertig andere landen bij zijn, moet zijn om te strijden tegen het “terrorisme” in Syrië. Hij doelt daarmee op de gewapende oppositie in het land die hem probeert te doen vertrekken.

“Elke politieke uitkomst [van de conferentie, red.] die geen betrekking heeft tot de strijd tegen het terrorisme zal geen enkele waarde hebben,” aldus Assad.

Als Assad de strijd tegen de rebellen verliest, zal er in het hele Midden-Oosten chaos zijn, waarschuwt Assad verder, die ontkent dat er een verschil is tussen de rebellen en de jihadisten die zijn vertrek willen. De strijd zal nog lang duren, denkt Assad:

“We boeken vooruitgang in de strijd tegen het terrorisme, maar dat betekent niet dat de overwinning nabij is. Dit soort strijd is ingewikkeld, niet makkelijk en vraagt veel tijd.”

‘Syrische staat heeft geen bloedbad aangericht’

Assad houdt in het interview ook vol dat zijn regering “geen enkel bloedbad” heeft aangericht sinds het begin van de burgeroorlog in 2011. Volgens hem plegen de rebellen “overal” moorden op burgers.

    • Anouk van Kampen