Betogers Kiev slaags met oproerpolitie

Demonstranten proberen een politiebusje om te gooien vlakbij overheidsgebouwen in Kiev.
Demonstranten proberen een politiebusje om te gooien vlakbij overheidsgebouwen in Kiev. Foto Reuters / Gleb Garanich

Honderden anti-regeringsdemonstranten zijn vandaag in Kiev op de vuist gegaan met de oproerpolitie. De vlam sloeg in de pan toen een groep radicale actievoerders de politie met stokken te lijf ging om zich een weg te banen naar het parlementsgebouw in de Oekraïense hoofdstad.

De ordetroepen hadden met politiebusjes en rijen agenten een verdedigingslinie rond de volksvertegenwoordiging opgetrokken, meldt persbureau AP.

Oppositieleider en bokskampioen in ruste Vitali Klitsjko probeerde demonstranten die de confrontatie met de politie zochten tegen te houden. Maar dat was vergeefs. De politie vuurde schokgranaten af en het centrum van de Oekraïense hoofdstad vulde zich met rook.

Protestbeweging lijkt deel van kracht te hebben verloren

Ondanks de nieuwe, strenge demonstratieregels gingen vandaag tienduizenden Oekraïners de straat op om opnieuw het aftreden van president Viktor Janoekovitsj te eisen.

De protestbeweging lijkt echter veel van haar kracht te hebben verloren en nieuwe onderlinge meningsverschillen worden dominanter onder demonstranten. Klitsjko werd vandaag op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev door een aantal betogers zelfs uitgejouwd.

Betogers mogen geen gebouwen blokkeren of ambtenaren beledigen

Betogers mogen op openbaar terrein niet langer zonder toestemming tenten opzetten, zoals de laatste weken op grote schaal is gebeurd naar aanleiding van het besluit van president Viktor Janoekovitsj om een samenwerkingsakkoord met de Europese Unie af te blazen.

Wie de toegang tot openbare gebouwen blokkeert, riskeert een gevangenisstraf van 5 jaar. Belediging van regeringsfunctionarissen kan met 1 jaar dwangarbeid worden bestraft.

De Verenigde Staten noemen de nieuwe regels ‘ondemocratisch’. Janoekovitsj wil de protestbeweging, die in Kiev en andere Oekraïense steden maandenlang demonstreerde tegen zijn regering, met de nieuwe wetgeving definitief beëindigen.

Janoekovitisj verkiest toenadering Rusland boven verdrag met EU

In plaats van het associatieverdrag met de EU, koos Janoekovitisj voor toenadering tot Rusland. Van zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin kreeg hij prompt een korting op Russisch aardgas van meer dan 30 procent. Oekraïne betaalt dit jaar nog geen 200 euro per duizend kubieke meter aardgas. Nu rekent Rusland ruim 290 euro. Poetin verschafte ook een krediet van 11 miljard euro. Oekraïne heeft in totaal 12,3 miljard euro nodig om zijn schulden te kunnen voldoen.

Hoewel de demonstraties vreedzaam bedoeld zijn en gericht zijn op democratisering, zijn betogers sinds december een aantal keer eerder slaags geraakt met de oproerpolitie. Daarbij vielen vooral onder de demonstranten gewonden. Nu eisen de betogers ook dat de ordetroepen die verantwoordelijk zijn voor het geweld, worden aangepakt.