Vuurzee verslindt eeuwenoud houten dorpje Noorwegen

Een enorme brand heeft vandaag het historische Noorse dorpje Lærdalsøyri in de as gelegd. Tientallen van de beroemde houten huizen van het plaatsje, die door Unesco als werelderfgoed zijn aangemerkt, zijn volgens de Noorse publieke omroep NRK verloren gegaan.

De metershoge vlammen zouden al zeker dertig monumentale huizen en winkels hebben verwoest. Het centrum van het dorp is ontruimd en tientallen inwoners zijn met verwondingen en ademhalingsproblemen in het ziekenhuis opgenomen, meldt NRK.

De brandweer is de brand, die vannacht uitbrak, nog altijd niet meester. Brandweerlieden zagen zich genoodzaakt in allerijl een aantal houten panden te slopen om te beletten dat het vuur zich verder een weg door het dorp verspreidt.

Lærdalsøyr telt ongeveer 1200 inwoners, maar trekt een veelvoud daarvan aan toeristen. Die komen af op de beroemde houten huisjes en de staafkerk van het plaatsje aan de Sognefjord.
(Novum)