Tientallen gewonden na explosies bij demonstratie Bangkok

Thaise agenten onderzoeken de plek in Bangkok waar eerder vanochtend twee explosies plaatsvonden. Foto Reuters/Chaiwat Subprasom

Twee explosies bij het Overwinningsmonument in de Thaise hoofdstad Bangkok hebben zeker 28 mensen verwond, van wie zeven ernstig. Op deze plek wordt momenteel gedemonstreerd tegen de regering. Anti-regeringsdemonstranten proberen de stad al dagen plat te leggen.

De kans is groot dat het aantal gewonden nog oploopt, aldus een woordvoerder van een nabijgelegen ziekenhuis tegenover persbureau AP. Volgens de politie ontploften er twee scherfgranaten bij het Overwinningsmonument. Twee dagen geleden waren demonstranten in de stad ook doelwit van een aanslag. Daarbij raakten dertig mensen gewond, een persoon overleed toen.

Demonstranten willen dat premier Shinawatra aftreedt

De anti-regeringsdemonstranten proberen de regering van premier Yingluck Shinawatra omver te werpen, en de verkiezingen in het land die gepland staan op 2 februari te ontregelen. De demonstranten willen dat Shinawatra aftreedt en dat haar regering wordt vervangen door een niet-gekozen interim-regering die hervormingen moet doorvoeren om corruptie te stoppen.

Vorige week zeiden de protestleiders dat ze belangrijke verkeersaders van Bangkok, dat toch al bekendstaat om zijn verkeersopstoppingen, willen bezetten. Ook hebben ze gedreigd regeringscomplexen in te nemen. Ze willen Bangkok wekenlang lamleggen, of tot zij hun doel hebben bereikt, aldus de protestleiders.

Deze leider heeft vorige week al wel gezegd dat hij niet uit is op een burgeroorlog. De protesten zullen worden gestaakt als deze dreigen te escaleren, beloofde Suthep Thaugsuban in een interview met de krant The Sunday Nation.

Sinds november zijn er onlusten in Bangkok. Bij recente demonstraties waren zeker honderdvijftig- tot tweehonderdduizend mensen op de been en geregeld verliepen de protesten gewelddadig. Ten minste acht mensen zijn door de politieke onrust om het leven gekomen.

    • Annemarie Coevert