Tientallen gewonden bij rellen in Kiev

Politieagenten zoeken dekking achter hun schilden tussen in brand staande auto's in Kiev vandaag, waar hevige rellen uitbraken tussen demonstranten en de oproeppolitie. Foto Reuters / Gleb Garanich

Bij gevechten tussen honderden anti-regeringsdemonstranten en de oproerpolitie in Kiev zijn vandaag vele vielen tientallen gewonden gevallen, onder wie volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zeker dertig politieagenten. Dat meldt persbureau Reuters.

De vlam sloeg eerder vandaag in de pan toen een groep radicale actievoerders de politie met stokken te lijf ging om zich een weg te banen naar het parlementsgebouw in de Oekraïense hoofdstad.

De ordetroepen hadden met politiebusjes en rijen agenten een verdedigingslinie rond de volksvertegenwoordiging opgetrokken. Een busje werd in brand gestoken en sommige betogers braken het plaveisel op om stoeptegels in stukken te slaan en daarmee de politie te bekogelen. De politie reageerde met traangas en schokgranaten. Ook het waterkanon werd ingezet, maar de betogers lieten zich ondanks een temperatuur van min-8 graden Celsius daardoor niet van de wijs brengen.

Oppositieleider en bokskampioen in ruste Vitali Klitsjko probeerde demonstranten die de confrontatie met de politie zochten tegen te houden, maar dat was vergeefs. Zelf werd hij bespoten met een schuimblusser, meldt persbureau AP.

Onderzoek geopend naar massale ordeverstoring

Ondanks de nieuwe, strenge demonstratieregels gingen vandaag tienduizenden Oekraïners de straat op om opnieuw het aftreden van president Viktor Janoekovitsj te eisen.

Vorige week voerde de Russischgezinde president Janoekovitsj een reeks wetten in die het demonstratierecht en de vrijheid van meningsuiting aan banden leggen. De Verenigde Staten noemen de nieuwe regels ‘ondemocratisch’. Janoekovitsj wil de protestbeweging, die in Kiev en andere Oekraïense steden maandenlang demonstreerde tegen zijn regering, met de nieuwe wetgeving definitief het zwijgen opleggen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte na de ongeregeldheden van vandaag bekend een strafrechtelijke onderzoek te hebben geopend naar massale ordeverstoring. Bij een veroordeling kan dit gevangenisstraffen tot vijftien jaar opleveren.

Het sein voor de Europeesgezinde oppositie om de straat op te gaan was Janoekovitsj’ weigering een associatieverdrag met de Europese Unie te tekenen, in november vorig jaar. In het begin trokken de betogingen honderdduizenden mensen, maar de opkomst is inmiddels aanzienlijk geslonken. De president lijkt erin te zijn geslaagd de touwtjes in handen te houden zonder al te grote concessies te doen aan de oppositie.