Sigthórsson kopt Ajax langs PSV

Kolbeinn Sigthorsson (rechts) van Ajax viert de 1-0 tegen PSV met Lasse Schöne (links) en Davy Klaassen. Foto ANP / Olaf Kraak

Ajax heeft de voetbaltopper tegen PSV gewonnen. Door een goal van Kolbeinn Sigthórsson wonnen de Amsterdammers thuis met 1-0. De IJslandse spits kopte in de 64e minuut raak op aangeven van Lasse Schöne.

De ploeg van coach Frank de Boer blijft koploper in de Eredivisie. PSV staat achtste.

De Brabanders maakten in de eerste helft de meeste aanspraak op een treffer. Al was het meeste balbezit voor de thuisploeg. Jürgen Locadia, Memphis Depay en Bryan Ruiz schoten net naast en doelman Jasper Cillessen greep in op een puntertje van Ruiz en een schot van Depay. Aan de andere kant was Thulani Serero dichtbij, maar zijn poging ging net naast.

Na de pauze nam de regerend kampioen de regie direct stevig in handen. Dat resulteerde na een schitterende aanval in de openingstreffer. Niklas Moisander vond Schöne, waarna de Deen de bal in één keer doorspeelde naar zijn spits. Na die treffer leek Ajax door te drukken en miste Sigthórsson maar net de kans op 2-0 na terugleggen van Viktor Fischer.

De reactie van PSV-coach Cocu:

De IJslander, die een basisplaats had door de absentie van de geblesseerde aanvoerder Siem de Jong, probeerde het ook nog met een fraaie volley, maar die werd gekeerd door Jeroen Zoet. Op aangeven van Moisander schoot Davy Klaassen na een knappe aanname in het zijnet.

Omdat Ajax naliet het duel te beslissen, bleef het tot het laatst spannend. Op een voorzet van de voor aanwinst Bryan Ruiz ingevallen Luciano Narsingh na, die bijna in het doel belandde, werd PSV evenwel niet meer echt gevaarlijk.

Ajax heeft na negentien speelrondes veertig punten. Vitesse staat op gelijke hoogte, maar heeft een minder doelsaldo. De ploeg van coach Phillip Cocu kijkt tegen een achterstand van veertien punten aan op de koplopers en lijkt definitief uitgeschakeld voor de titel.

De reactie van Ajax-aanvaller en doelpuntenmaker Kolbeinn Sigthórsson:

(Novum)