Seth Gaaikema stopt – einde aan theatercarrière van 55 jaar?

Seth Gaaikema (74) neemt vandaag afscheid van het theater. Hij doet dat in Groningen. Hij speelt in die stad zijn laatste voorstelling in de Stadsschouwburg. Daarmee komt een eind aan een carrière van 55 jaar.

Seth Gaaikema tijdens zijn allerlaatste show. Tijdens de middagvoorstelling 'Wat ik nog graag zou willen!' in de Stadsschouwburg Groningen nam de 74-jarige geboren Groninger afscheid van zijn beroep als cabaretier. Foto ANP / Remko de Waal

Seth Gaaikema (74) neemt vandaag afscheid van het theater. Hij doet dat vanavond in Groningen. Hij speelt in die stad zijn laatste voorstelling in de Stadsschouwburg. Daarmee komt een eind aan een carrière van 55 jaar.

Bij het grote publiek werd Gaaikema vooral bekend als cabaretier. Eentje die veel werkte met woordspelingen.

Maar hij vertaalde ook musicals. Daarvoor ontving hij in 2000 de Kubus Oeuvre Award. Ook schreef hij eigen musicals. Onder meer Swingpop en Kuifje: de Zonnetempel.

Interview vandaag met Seth Gaaikema eerder vandaag:

Gaaikema’s carrière begon toen hij voor Wim Kan teksten mocht gaan schrijven in 1958. Later zou hij zelf het toneel op gaan en oudejaarsconferences verzorgen.

Als cabaretier verwierf hij vooral daarmee bekendheid in de jaren 80 en 90. De conferences, waarin hij de politiek op de hak nam, werden op televisie uitgezonden. Met deze conferences bereikte hij miljoenen kijkers.

Seth Gaaikema in 1989:

De afgelopen tijd toerde hij met zijn allerlaatste voorstelling, Wat ik nog zou willen!. Daarin blikte hij terug op zijn carrière. Gaaikema zette op een rijtje wat hem zoal heeft geraakt, waar hij trots op is en wat hem nog dreef. Hij werd begeleid door pianist Erik Vlasblom.

Een interview met Gaaikema toen hij 25 jaar cabaretier was:

Zijn laatste voorstelling stond eigenlijk voor eerder deze maand gepland. Maar vanwege griep werd die uitgesteld naar vandaag.

Persiflage van Gaaikema door Koefnoen:

Op de vraag of hij écht definitief stopt als cabaretier wilde Gaaikema opvallend genoeg in een interview met de NOS eerder vandaag toch ook weer geen volledig sluitend antwoord geven. Hij zei in ieder geval volgend jaar niet meer in het theater te staan, maar liet zich over de periode daarna alsnog verleiden tot het antwoord:

“Wat dat betreft sta ik niet voor mezelf in”

    • Niels Posthumus