Obama: marihuana niet gevaarlijker dan alcohol

De Amerikaanse president Barack Obama zegt dat marihuana niet gevaarlijker is dan alcohol. Hij pleit er niet voor om wiet te legaliseren, maar zegt in een interview met The New Yorker wel dat wiet “wat zijn uitwerking op de individuele gebruiker betreft” minder gevaarlijk is dan drank.

Foto AP / Charles Dharapak

De Amerikaanse president Barack Obama zegt dat marihuana niet gevaarlijker is dan alcohol. Hij pleit er niet voor om wiet te legaliseren, maar zegt in een interview met The New Yorker wel dat wiet “wat zijn uitwerking op de individuele gebruiker betreft” minder gevaarlijk is dan drank.

Bij harddrugs zijn de schade voor gebruikers en de maatschappelijke kosten echter wel evident, zegt hij.

De president heeft toegegeven dat hij in zijn jeugd marihuana heeft gebruikt. Hij noemt dat in het artikel “een slecht idee”. Hij zegt over zijn eigen vroegere gebruik:

“Het is uitgebreid vastgelegd dat ik als kind wiet heb gerookt. Ik zie het als een slechte gewoonte en ondeugd, een beetje te vergelijken met de sigaretten die ik rookte toen ik jong was en een groot deel van mijn volwassen leven.”

‘Niet iets dat ik zou aanmoedigen’

Obama zou het zijn kinderen dan ook niet aanraden:

“Wiet is niet iets dat ik zou aanmoedigen, en ik heb tegen mijn dochters gezegd dat ik het een slecht idee vind, een verspilling van tijd en niet erg gezond”.

Hij zegt verder dat het hem verontrust dat arme kinderen, voornamelijk van zwarte Amerikanen en Latino’s, veel vaker worden opgepakt en veroordeeld voor roken van wiet dan rijkere kinderen, meldt persbureau AP.

Obama dringt aan op een voorzichtige benadering. Mensen die denken dat met het legaliseren van marihuana maatschappelijke problemen uit de wereld zijn “stellen het waarschijnlijk te mooi voor”.

    • Niels Posthumus