Nieuwe aanklacht tegen ex-president Egypte

Aanhangers van oud-president Mohammed Morsi vorige maand protesterend tegen zijn detentie. Foto EPA / Khaled Elfiqi

De afgezette Egyptische president Mohammed Morsi is al verwikkeld in drie rechtszaken. Maar hij krijgt er nog een vierde bij. Het Egyptische Openbaar Ministerie heeft hem vandaag in staat van beschuldiging gesteld voor belediging van de rechterlijke macht.

Morsi dient in zijn eentje terecht te staan voor dat misdrijf, meldt persbureau AP. Ook tegen 24 andere politici, mediafiguren, activisten en juristen is dezelfde aanklacht ingediend. Moslimbroeder Morsi zou zich aan het vergrijp schuldig hebben gemaakt toen hij een rechter publiekelijk, en met naam en toenaam, betichtte van verkiezingsfraude.

De in juli door het leger afgezette president moet al rekenschap afleggen in drie andere rechtszaken. Hij wordt berecht voor het aanzetten tot moord op zijn tegenstanders, voor het beramen van een gevangenisuitbraak tijdens de volksopstand tegen Hosni Mubarak en voor samenzwering met buitenlandse strijdgroepen om de orde in Egypte te ondermijnen. Alleen het eerste proces is inmiddels begonnen.

De ex-president was dertien maanden aan de macht nadat de Moslimbroederschap de verkiezingen had gewonnen, maar zijn controversiële nieuwe grondwet en ander beleid stuitten gaandeweg op steeds meer weerstand. In juli werd hij uiteindelijk afgezet door het leger en werd de grondwet opgeschort. Bij de protesten van honderdduizenden Egyptenaren kwamen verschillende mensen om het leven en raakten velen gewond.