Feyenoord en Cambuur winnen - NEC niet langer onderaan

Feyenoord is uitstekend begonnen aan de tweede seizoenshelft. De ploeg van coach Ronald Koeman won vanmiddag met 5-2 bij FC Utrecht. SC Cambuur en NEC Nijmegen wonnen ook. Voor NEC betekende de overwinning dat de ploeg niet langer onderaan staat in de Eredivsie.

Bij Feyenoord tegen FC Utrecht vielen er voor rust al vijf treffers. Na de pauze beslisten Ruben Schaken en Tonny Vilhena het duel. De Rotterdammers staan vierde, Utrecht is de nummer negen.

Feyenoord kwam in de twaalfde minuut op achterstand, Toornstra ontfutselde Jordy Clasie de bal en schoot raak, maar was verder heer en meester. De gelijkmaker van Ruben Schaken, die een inzet van Vilhena binnen werkte, liet niet lang op zich wachten en Graziano Pellè maakte er op zeer fraaie wijze 2-1 van met een bal achter het standbeen langs.

Daarmee was het nog niet gedaan in de Galgenwaard. Een slordigheidje van Joris Mathijsen leverde de 2-2 op. De Feyenoord-verdediger liet Steve de Ridder uit zijn rug weglopen en die bediende Toornstra op maat. Dankzij Stefan de Vrij namen de bezoekers weer de leiding en via Vilhena, Pellè en Mathijsen hadden er zelfs nog meer goals kunnen vallen voor rust.

Feyenoordtrainer Ronald Koeman voor de wedstrijd over de doelstelling van zijn club:

In de tweede helft hield Feyenoord het betere van het spel, maar na een ingestudeerde vrije trap zorgde De Ridder bijna voor de gelijkmaker. Aan de andere kant duurde het ondanks legio kansen tot de 72e minuut voor de Rotterdammers het duel beslisten. Robbin Ruiter hield Utrecht lang op de been, maar was kansloos toen Schaken voor hem opdook.

Vilhena gaf de overwinning kort voor tijd nog wat meer glans en zorgde ervoor dat Feyenoord overtuigend brak met een negatieve serie. De afgelopen zeven jaar wist de club de eerste wedstrijd na de winterstop niet te winnen. Feyenoord heeft nu 36 punten, vier minder dan koploper Vitesse.

Feyenoord-aanvaller Ruben Schaken na de wedstrijd:

NEC door zege op ADO Den Haag niet langer onderaan

NEC heeft de laatste plaats in de Eredivisie verlaten. De ploeg van coach Anton Janssen won vanmiddag thuis met 3-1 van ADO Den Haag, dat daardoor wordt gepasseerd op de ranglijst. Kevin Conboy, Marnick Vermijl en Rens van Eijden scoorden voor de thuisploeg. Danny Holla maakte tussendoor uit een penalty gelijk.

In een vermakelijke eerste helft, waarin beide ploegen volop strijd boden, was het opmerkelijk dat het na twintig minuten nog 0-0 stond. Een goal van Van Eijden werd afgekeurd wegens buitenspel en Ryan Koolwijk miste vanaf elf meter na vasthouden van Holla. Namens ADO faalde Ricky van Haaren oog in oog met doelman Kalle Johnsson.

De reactie van ADO-coach Maurice Steijn:

Daarna ging het echter hard. Conboy schoot na ruim een half uur raak uit een vrije trap, maar twee minuten was het weer gelijk door een benutte strafschop van Holla. Dankzij Vermijl, die scoorde na een fraai hakje van Samuel Štefánik, ging de thuisploeg toch met een voorsprong rusten.

In de tweede helft viel er aanvankelijk een stuk minder te genieten in Nijmegen. Na een uur zette NEC aan en dat leverde de 3-1 op. Van Eijden besliste het duel met een kopbal. NEC komt door de zege op achttien punten, een meer dan ADO en twee boven Cambuur.

Cambuur wint van Go Ahead Eagles

Ook SC Cambuur is de tweede seizoenshelft goed begonnen. In eigen huis werd Go Ahead Eagles met 2-0 verslagen. Voor de Friese club die afgelopen seizoen promoveerde is dat pas de vijfde zege van het seizoen. De Friezen staan nu veertiende.

In Leeuwarden was PSV-huurling Marcel Ritzmaier degene die de score opende. Een afstandsschot van de Oostenrijkse middenvelder was Go Ahead-doelman Eloy Room te machtig.

In het tweede bedrijf scoorde de thuisploeg andermaal. Uit een corner in de 65e minuut kopte Martijn Barto de bal de verre hoek in. Room stond iets te ver voor zijn doel en zag de bal over zich heen zeilen.

Go Ahead staat met 23 punten uit negentien duels op de tiende plaats in de Eredivisie. Cambuur heeft slechts vier punten minder en staat veertiende. Nummer vijftien RKC Waalwijk en nummer zestien Roda JC staan ook op negentien punten waardoor de degradatiestreep voor Cambuur nog altijd angstvallig dichtbij is.

De reactie van SC Cambuur-trainer Dwight Lodeweges na de wedstrijd:

(Novum)