Michel Mulder prolongeert titel op WK Sprint

Michel Mulder na zijn tweede winst van de 500 meter. Foto EPA/Kimimasa Mayama

Schaatser Michel Mulder heeft vanochtend in Nagano zijn titel op het WK sprint geprolongeerd. De Zwollenaar gaf op de afsluitende 1000 meter zijn leidende positie niet meer uit handen. Mulder werd derde in 1.09,96 minuten. Shani Davis won de slotafstand in 1.08,96 en steeg naar de tweede plaats in het klassement. De Australiër Daniel Greig eiste het brons op.

De 27-jarige Mulder kroonde zich vorig jaar in Salt Lake City voor het eerst tot wereldkampioen sprint. Met zijn tweede wereldtitel treedt hij in de voetsporen van landgenoten Stefan Groothuis en Erben Wennemars. Igor Zjelezovski is met zes titels recordhouder. Kyou-Hyuk Lee, Jeremy Wotherspoon en Eric Heiden pakten er vier.

Mulder, die beide 500 meters won, begon met een straatlengte voorsprong aan de dubbele afstand en kon het zich permitteren de race veilig en rustig uit te rijden. Spannend was vooral de strijd om de andere podiumplaatsen.

Davis vier honderdste verwijderd van baanrecord

Winnaar van de 1000 meter, Davis, bleef slechts vier honderdste verwijderd van zijn eigen baanrecord en steeg van zes naar twee. De tweede plaats van Denis Koezin uit Kazachstan op de slotafstand in 1.09,54 was niet voldoende om Greig van de derde plaats af te stoten.

Kjeld Nuis werd met 1.09,99 vierde en steeg naar de vijfde plaats in het klassement. Ronald Mulder klokte met 1.10,59 de zesde tijd en eindigde ook op die plaats in de rangschikking.

Met het oog op de Olympische Winterspelen, die over een kleine drie weken in Sotsji beginnen, waren veel grote namen afwezig in Nagano. In totaal deden slechts twee schaatsers uit de top tien van vorig jaar mee.
(Novum)