Jorritsma: gemeenten willen meer eigen belasting kunnen heffen

Foto ANP/ Martijn Beekman

Het kabinet is niet duidelijk genoeg over de gevolgen van de decentralisatie van overheidstaken en de daarmee gepaarde bezuinigingen. Daarnaast willen gemeenten meer eigen belasting kunnen heffen. Dat zegt voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Annemarie Jorritsma vandaag in een gesprek met nu.nl.

Volgens Jorritsma is er voor de burger nog veel onduidelijk:

“Ik vind dat het kabinet tot nu toe teveel uitstraalt: de taken gaan naar gemeenten en dan blijft het wel ongeveer zoals het is. Dat kan niet. Het kabinet moet duidelijk zeggen dat de gevolgen voor bijvoorbeeld een hulpbehoevend gezin hartstikke groot zijn.

Als je zulke grote bezuinigingen doet, zoals op de huishoudelijke hulp en de Participatiewet, dan kan je niet meer volhouden dat we nog allemaal dezelfde steun kunnen verlenen zoals we dat in het verleden ook gedaan hebben. Dat moet het kabinet ook heel duidelijk zeggen. Minder mensen zullen aanspraak op dat soort voorzieningen kunnen maken.”

Jorritsma herhaalde verder de wens van de gemeenten om meer eigen belastingen te kunnen heffen:

“In ons land is het zo geregeld dat de gemeenten het grootste deel van het budget van het rijk krijgen en slechts ongeveer tien procent via eigen belastingen verwerven. Dat is natuurlijk veel te weinig om je risico’s te kunnen dragen. Zeker nu de risico’s met de decentralisaties voor de gemeenten alleen maar groter worden.”

(Novum)