Djokovic mag verder, maar Serena Williams is naar huis gestuurd in Melbourne

Novak Djokovic is vandaag ook zijn vierde wedstrijd op de Australian Open zonder setverlies doorgekomen. Ana Ivanovic zorgde vanochtend voor een daverende verrassing door de mondiale nummer een Serena Williams in drie sets te verslaan.

Serena Williams tijdens haar wedstrijd tegen Ana Ivanovic, die ze onverwacht verloor. Foto AFP/William West

Novak Djokovic is vandaag ook zijn vierde wedstrijd op de Australian Open zonder setverlies doorgekomen. Ana Ivanovic heeft vanochtend voor een daverende verrassing gezorgd. De als veertiende geplaatste Servische elimineerde in de vierde ronde de mondiale nummer een Serena Williams in drie sets: 4-6, 6-3, 6-3.

De als tweede geplaatste Djokovic won met overtuigende cijfers van Fabio Fognini (15) uit Italië: 6-3, 6-0, 6-2. Het pleit was na iets meer dan anderhalf uur beslecht. Djokovic boekte zodoende zijn 28e opeenvolgende overwinning.

De winnaar van de laatste drie edities in Melbourne bereikte bovendien voor de negentiende keer op rij de kwartfinale van een grandslamtoernooi. Hij stuit nu op de winnaar van het treffen tussen Stanislas Wawrinka (8) uit Zwitserland en de Spanjaard Tommy Robredo (17).

David Ferrer bereikte eveneens de laatste acht. De Spaanse nummer drie van de plaatsingslijst verloor tegen de Duitser Florian Mayer de eerste set, maar stelde daarna orde op zaken: 6-7 (5), 7-5, 6-2, 6-1. Ferrer, die vorig jaar in de halve finale verloor van Djokovic, treft nu Tomas Berdych (7) uit Tsjechië of de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson (19).

Williams verliest voor het eerst sinds augustus

Voor de Amerikaanse Williams was het de eerste nederlaag sinds augustus. Ze was 25 wedstrijden ongeslagen.

Vooral het hoge aantal onnodige fouten, 31, brak Williams op, zo verklaarde ze na de wedstrijd. Toch moest ze ook bekennen dat Ivanovic, die in vier eerdere ontmoetingen nog nooit een set had gepakt tegen Williams, de betere was geweest:

“Ik maakte een enorme hoeveelheid fouten. Ik heb niet zoveel gemist sinds de jaren tachtig. [...] Maar ik vind dat Ana alle credits verdient. Ze speelde ongelofelijk vandaag.”

Ivanovic was in de eerste ronde nog te sterk geweest voor de Nederlandse Kiki Bertens.

Na Li versloeg Jekaterina Makarova

Na Li is wel verder naar de volgende ronde. De als vierde geplaatste Chinese verpulverde Jekaterina Makarova (22) uit Rusland met 6-2, 6-0. De Duitse Angelique Kerber (9) werd verrast door de Italiaanse Flavia Pennetta (28): 1-6, 6-4, 5-7.
(Novum)