Hendriks: ongemak bij uitspraken Poetin over homoseksualiteit

Chef de Mission Maurits Hendriks tijdens de officiële overdracht van Olympic TeamNL. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen.

NOC*NSF-directeur en chef de mission Maurits Hendriks voelt zich niet goed bij het Russische standpunt over homorechten. Dat zei hij vanavond in het tv-programma Jinek. Hendriks noemde de situatie tussen sportersbelangen en het vragen om aandacht voor homorechten “een ongelooflijk spanningsveld”.

Sport krijgt wel thema’s op de agenda die anders onderbelicht blijven, vindt Hendriks.

“Niemand had het hier een jaar geleden over. De Spelen zijn blijkbaar een evenement dat dat thema wel op de agenda krijgt en dat zelfs Poetin en zijn regering weet te dwingen tot reacties.”

Wat Hendriks betreft is er in Sotsji echter weinig ruimte om zijn mening over de situatie van homo’s te geven.

“We staan kort voor vertrek naar Sotsji en we moeten zorgen dat de sporters daar hun beste prestatie ooit kunnen leveren.”

De uitzending van Jinek met onder anderen Maurits Hendriks:

Poetin: ik heb homoseksuele kennissen

Poetin zelf zei eerder vandaag in een interview met onder meer de Britse zender BBC dat homo’s in Rusland helemaal niet worden gediscrimineerd, niet op hun werk en niet in de maatschappij.

Poetin reageerde daarmee op de groeiende kritiek op de Russische homowetgeving, in aanloop naar de Olympische Winterspelen volgende maand in Sotsji. Een aantal wereldleiders heeft aangegeven de spelen niet te zullen bezoeken. Poetin zei onder meer volgens persbureau Reuters:

“Als u mijn persoonlijke mening wilt weten: het maakt mij niet uit welke seksuele geaardheid iemand heeft. Zelf heb ik een aantal kennissen die homo zijn. Ik ben op geen enkele manier bevooroordeeld. Ik heb een aantal mensen van de homogemeenschap in dit land geëerd, maar dat was vanwege wat ze hadden bereikt, ongeacht hun seksuele voorkeur.”

Poetin legt link tussen homoseksualiteit en pedofilie

Toch stelde hij volgens persbureau AP wel dat Rusland “moet worden schoongemaakt” van homoseksualiteit. Hoewel Poetin bezwoer dat er geen gevaar dreigt voor atleten of toeschouwers in Sotsji met een “niet-traditionele geaardheid”, zei hij wel dat met het ‘terugdringen’ van homoseksualiteit het geboortecijfer in Rusland omhoog kan worden gebracht.

Ook zei hij volgens AP dat de omstreden wet in Rusland die ‘homopropaganda’ verbiedt, vooral zou gericht zijn op het terugdringen van homoseksualiteit én pedofilie, waarmee Poetin leek te suggereren dat homoseksuelen volgens hem vaker geneigd zouden zijn kinderen te misbruiken.

    • Niels Posthumus