Boer valt naast podium op WK sprint, Yu wint

Margot Boer vanochtend in actie in Nagano. Foto EPA/ Kimimasa Mayama

Margot Boer heeft vanochtend naast een podiumplaats op het WK sprint in Nagano gegrepen. De schaatsster uit Woubrugge kukelde door een derde plaats op de afsluitende 1000 meter (1,16,12) van de tweede naar de vierde plaats in het klassement.

De wereldtitel ging naar Jing Yu. De Chinese werd op het podium geflankeerd door landgenote Hong Zhang en Heather Richardson uit de Verenigde Staten.

Wrang was het voor Boer zeker. Ze eindigde driemaal als tweede en eenmaal als derde tijdens dit toernooi, maar greep desondanks naast een medaille. Titelhoudster Richardson won de 1000 meter in 1.15,28 en steeg daardoor naar de derde plaats.

Zhang ging door haar tweede plek op de slotafstand (1.15,44) Boer eveneens voorbij. Boer kwam uiteindelijk zeven honderdste tekort voor het brons. Ze werd voor de derde keer in haar loopbaan vierde op het WK sprint.

Yu voor de tweede maal een wereldtitel

Yu greep voor de tweede keer in haar carrière de wereldtitel. Ze deed het op de slotafstand rustig aan, kreeg in een rechtstreeks duel net klop van Boer en werd vierde in 1.16,16.

Laurine van Riessen werd zesde op de 1000 meter in 1.16,95 en eindigde ook op die plaats in het klassement. Thijsje Oenema (1.17,70) en Anice Das (1,18,15) besloten de slotafstand als negende en tiende. Oenema eindigde daardoor als zevende en Das als elfde.

(Novum)