‘BBC-bekendheid Savile misbruikte duizend kinderen’

Jimmy Savile in maart 2008. Foto AP / Lewis Whyld

Jimmy Savile, de in 2011 overleden BBC-coryfee, heeft volgens de Britse krant The Observer waarschijnlijk duizend kinderen misbruikt. Hij zou dat gedaan hebben op de kantoren van de BBC. Met deze onthulling loopt het aantal slachtoffers dus nog veel verder op.

Eerder werd al gesproken van 300 slachtoffers, maar uit rapporten van de Britse justitie, die The Observer inzag, zou nu blijken dat het om maar liefst 700 meer slachtoffers gaat. Al schrijft de krant dat het waarschijnlijk onmogelijk zal zijn ooit het precieze aantal slachtoffers vast te stellen.

Andere werknemers van de BBC zouden oogluikend hebben toegestaan dat Savile de jongens en meisjes aanrandde of verkrachtte in opnamestudio’s en kleedkamers van de omroep. Savile kon bijna 40 jaar lang min of meer ongestoord zijn gang gaan.

Savile presenteerde jarenlang BBC-programma’s als Top of the Pops en het kinderprogramma Jim’ll Fix it. Volgens de politie gebruikte Savile zijn bekendheid om zich “in het volle gezicht” te verbergen. Liefdadigheidsinstellingen, ziekenhuizen en scholen vroegen hem wegens zijn beroemdheid om steun, en gaven hem daarmee toegang tot kinderen. Hij zou ook daar kinderen hebben misbruikt.