Assad: overdragen van de macht staat niet ter discussie

De Syrische minister van nationale verzoening Ali Haidar liet vorige week weten dat de vredesconferentie die deze week plaatsvindt 'de crisis niet op zal lossen'. Hij zei dat met het portret van zijn president Assad op de achtergrond. Foto AFP

De Syrische president Bashar al-Assad zei vandaag in Damascus dat hij niet de intentie heeft om af te treden en zijn macht op te geven. Dat meldt het Russische persbureau Interfax.

Assad tegenover Russische parlementariërs in Damascus:

“Als we op hadden willen geven, hadden we dat al helemaal in het begin gedaan. Wij bewaken ons land. Deze kwestie staat niet ter discussie.”

De uitspraken komen daags voor een internationaal gesponsorde vredesconferentie over Syrië, die ook in Damascus plaats zal vinden.

Het westen praat weer met Assad

Halverwege 2011 begonnen westerse leiders de onvermijdelijkheid te onderstrepen van de val van het Syrische regime. Maar deze visie is ingrijpend veranderd, zo schreef Midden-Oostenexpert Carolien Roelants vorige week in NRC Handelsblad:

“De groeiende rol van met Al-Qaeda verbonden extremisten in de Syrische opstand en vooral de betrokkenheid van Europese jihadisten hebben die situatie ingrijpend gewijzigd. Westerse landen maken zich ernstig zorgen over de gevolgen voor de eigen veiligheid. Daardoor is het regime van Assad, dat berucht is om zijn keiharde onderdrukking van opposanten, feitelijk minder onaantrekkelijk en onaanraakbaar geworden. [...]

Daarnaast vormt ook de structurele verdeeldheid van de politieke oppositie vormen een groot probleem voor het Westen. De VS en Europese landen hebben zich met advies en veel geld ingespannen de politieke oppositie om te vormen tot een geloofwaardig alternatief voor Assad.

Maar een week vóór de door de VS en Rusland georganiseerde vredesconferentie moet beginnen, is deze Syrische Nationale Coalitie nog intern zeer verdeeld over deelname. Groot-Brittannië en de VS hebben gewaarschuwd dat zij hun handen van de organisatie zullen aftrekken als zij niet in Montreux aanwezig is. Assads regime zal er in elk geval wel zijn.”

Miljarden dollars toegezegd aan hulp voor Syrië

2,4 miljard dollar (1,8 miljard euro) is afgelopen week toegezegd op een internationale donorconferentie in Koeweit voor hulp aan de vele noodlijdende Syrische burgers. De VN wilden 6,5 miljard dollar (4,8 miljard euro) ophalen, het meeste ooit voor één doel.

Inmiddels heeft de helft van de Syrische burgers, 9,3 miljoen mensen, hulp nodig. Dat zei secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, op de conferentie.

    • Annemarie Coevert