Waarover praten wij dit weekend? Over compensatie voor de grachtengordel, Seedorf en een fokprogramma voor Groningen

Bij een diner, borrel of feest blijven gesprekken vaak hangen in kabbelend gekeuvel. Maak het spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan of verkondig een afwijkende mening. nrc.next helpt.

Stelling: Belachelijk dat Renée Jones-Bos naar haar kinderen werd gevraagd. Interview met de hoogste ambtenaar van Buitenlandse Zaken woensdag in nrc.next. Hoe heeft ze dat nou voor elkaar gekregen, als vrouw? En hoe doet ze het met de kinderen? Bij mannen zou zo’n vraag natuurlijk nooit worden gesteld. De subtekst: kun je wel een goede moeder zijn als je werkt van ’s ochtends vroeg tot ’s nachts, zoals zij zegt te doen? Ze had de verslaggever een klap moeten verkopen. Maar ja, diplomaat hè.

Stelling: Seedorf helpt het racisme in Italië om zeep. Niet dat Clarence Seedorf de eerste Nederlandse trainer van AC Milan wordt is groot nieuws, het is nieuws dat de club het lef heeft om een donkere trainer aan te stellen. Geregeld worden in de Italiaanse competitie donkere spelers met oerwoudgeluiden ontvangen. Door Seedorf gaat dit veranderen. Hij is een boegbeeld, een rolmodel. O, en door wie is hij aangesteld? Juist, door de familie Berlusconi. Helden in de strijd tegen racisme.

Stelling: Leo kan dus toch wel wat. Leo wie? Di Caprio, de mooiboy uit Titanic. Altijd gedacht dat hij die rollen kreeg omdat meisjes hem mooi vinden. Nu snoert hij critici de mond. The Wolf of Wall Street is de beste film sinds jaren.

Stelling: We moeten onze opvattingen over werk en beloning drastisch bijstellen. Binnen twintig jaar is waarschijnlijk de helft van de bestaande banen overgenomen door robots en software, voorspelt Oxford-onderzoek. Daarom moeten we niet langer alleen arbeid economisch belonen, maar bijvoorbeeld ook welzijnswerk en creativiteit. Alleen zo kunnen we voorkomen dat de helft van de bevolking straks berooid en depressief thuis zit.

Stelling: Dat je toevallig op een gasbel woont, geeft je geen recht op werk. Toch eist een actiegroep als Groninger Bodem Beweging dat de gaswinning alleen kan doorgaan „als de regio er werk voor terugkrijgt”. Dat schade aan woningen moet worden gecompenseerd is logisch. Maar dat het in Groningen economisch niet zo best gaat, daar kan die gasbel toch niks aan doen?

Stelling: Amsterdammers moeten worden gecompenseerd voor verzakkingen. Die grachtenpanden brengen, net als de gasbel in Slochteren, veel op voor de schatkist. Het toerisme is immers een miljoenenindustrie. En net als de Groningers ondervinden de grachtengordelbewoners schade door het gebruik van hun (bodem)schatten: die toeristen veroorzaken veel overlast. Waarom zien de bewoners geen cent terug van de opbrengsten die de Amsterdamse ‘bodem’ genereert? Tijd voor een actiegroep: Grachtengordel in Opstand!

Stelling: Er moet een fokprogramma komen voor Noordoost-Groningen. Het door de gasbeluste overheid geteisterde gebied ontvolkt in rap tempo. Straks komt er Wiedergutmachung uit Den Haag, maar wie moet er van profiteren als er geen Noordoost-Groninger meer over is? De enige die overblijft, wordt nog rijker dan het laatste lid van de eveneens leeglopende en schatrijke Protestantse Kerk Nederland. Het zou toch jammer zijn als er straks niets te verdelen valt? Daarom moet er gepaard worden: Groningers moeten zich voortplanten. En die PKN-leden moeten ook nodig weer eens aan de leg.