Voor 30’ers geldt: eerlijk delen, uit bittere noodzaak

Een bulldozer aan het werk bij een kolenmijn in Kentucky. 40 procent van de uitstoot van CO2 in de VS komt door kolen. Het is de meest vervuilende energiebron. Foto AFP

Minder werken? Dat is helemaal geen optie. Dat kunnen wij dertigers ons niet permitteren. De huizenmarkt is ingestort en wij zitten met een dikke restschuld. Soms twee restschulden, omdat je partner ook een huis kocht toen hij vijfentwintig was. Dan zijn er nog de studieschuld en de torenhoge rekeningen van de kinderopvang. We hebben wel een vaste baan, maar bij het tekenen van ons contract keken we niet zo erg naar de hoogte van ons salaris.

Niet om te zeuren, hoor. We hebben het goed. Echt. Maar economische factoren beïnvloeden nu eenmaal sociale patronen. Als er geld genoeg is, hóeven niet beide ouders te werken. Zo simpel is het.

Kijk maar naar de veertigers – het is wat kort door de bocht om generaties zo tegen elkaar af te zetten – maar er zijn nu eenmaal financiële verschillen tussen hen en ons, al is het maar omdat de veertigers tien jaar ouder zijn. Veertigers. Die stroomden de arbeidsmarkt op in de jaren van de economische boom, na een studie waarover ze jarenlang mochten doen. Ze kregen een goed betaalde baan, een leasewagen én een mobiele telefoon. Ze kochten een huis dat waarschijnlijk nog steeds overwaarde heeft. Ja, dan kun je wel parttime gaan werken.

Dat het dan de vrouwen zijn die vaker thuisblijven, zal vast met traditie te maken hebben, maar meer nog zal een financiële reden meespelen. Nog steeds hebben mannen vaker de hogere functies en beter betaalde banen. Al zie ik in mijn omgeving ook wel vrouwen (dertigers) met hogere functies dan hun partner.

Je kunt je ontplooien

Minder werken is misschien financieel niet haalbaar, maar het is ook vaak helemaal geen wens. Werken is een deel van je identiteit, het maakt je onafhankelijk, je kunt je ontplooien, het geeft status en ga zo maar door.

En de mannen móeten wel betrokken zijn bij het gezin. Die gaan op woensdagavond naar de vadergroep babymassage. Want als je alle twee fulltime werkt, ga je de taken vanzelf eerlijk verdelen. Zie je wel dat we het goed hebben. Écht.