VN-medewerkers en IMF-man onder doden aanslag Kabul

Een Afghaanse agent patrouilleert bij de restanten van het Libanese restaurant waar gisteren een zelfmoordaanslag plaatsvond. Foto Reuters / Mohammad Ismail

Onder de doden bij de zelfmoordaanslag voor een restaurant in Kabul van gisteravond zijn vier VN-medewerkers en een medewerker van het Internationaal Monetair Fonds. Dat meldt persbureau AP. Bij de aanslag, die in totaal 21 levens kostte, kwamen dertien buitenlanders om.

De aanslag vond gisteravond rond zeven uur lokale tijd plaats voor een Libanees restaurant in de Afghaanse hoofdstad. Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op en ondertussen glipten twee gewapende mannen via de achterdeur het restaurant binnen. Ze openden binnen het vuur op de gasten. In het restaurant waren gisteren veel buitenlanders en invloedrijke Afghanen aan het dineren.

Hoewel de aanslag nog niet is opgeëist, is deze vermoedelijk het werk van de Talibaan aangezien buitenlanders het specifieke doelwit lijken te zijn geweest. De Talibaan zijn tegen buitenlandse inmenging in Afghanistan en vechten al meer dan twaalf jaar tegen de aanwezigheid van NAVO-troepen in Afghanistan.

VN-chef spreekt schande van aanslag

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de aanslag in Kabul sterk veroordeeld. “Gerichte aanslagen als deze op burgers zijn totaal onacceptabel en een grove schending van de internationale wetten.” IMF-directeur Christine Lagarde sprak tegenover de BBC van “tragisch nieuws”.

    • Pim van den Dool