Top van SNS informeerde commissarissen onvolledig

De raad van commissarissen van bank en verzekeraar SNS Reaal is bij de overname van Bouwfonds Property Finance in 2006 door de raad van bestuur onvolledig geïnformeerd over de risico’s. Dit blijkt uit een vertrouwelijke en zeer kritische evaluatie van SNS Reaal die in het bezit is van deze krant.

Volgens directeur Jan Maarten Slagter van aandeelhoudersvereniging VEB wijst de gebrekkige informatie aan de commissarissen op wanbeleid. „We proberen als VEB al bijna een jaar een onderzoek naar wanbeleid bij de Ondernemingskamer van de grond te krijgen. We worden door deze en andere schrijnende voorbeelden van laks en nalatig bestuur gesterkt in dit streven.”

De evaluatie is een opsomming van fouten en slordigheden. Meerdere door SNS Reaal ingehuurde adviseurs waarschuwden de bank voor de risico’s van de overname. De raad van commissarissen vroeg daarom aan de bestuurders om buitenlandse vastgoedexperts mee te laten kijken bij het boekenonderzoek. Dat gebeurde niet, terwijl dit volgens de evaluatie wel „in de rede had gelegen”. Ook zijn de vastgoedleningen, die de bank tot een jaar na de overname bij juridische problemen aan verkoper ABN Amro had kunnen teruggeven, door juristen slechts deels en at face value doorgelicht. Zo zijn er van de 3.000 beleggingsfinancieringen maar 300 onderzocht als SNS Reaal de verkoper laat weten dat de gehele portefeuille in orde is.

De verliezen bij de vastgoedbank zorgden er uiteindelijk voor dat SNS Reaal een jaar geleden werd genationaliseerd door minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA). Het kostte de staat 3,7 miljard euro.

Een nieuwe raad van commissarissen van SNS Reaal besloot in 2010 wegens de aanhoudende problemen bij de vastgoedbank de overname te laten evalueren door een commissie onder leiding van toenmalig financieel bestuurder Ference Lamp.

Uit zijn rapport, Lessons learned blijkt dat de raad van commissarissen op 8 oktober 2006 met de overname instemde op basis van slechts een samenvatting van het boekenonderzoek van KPMG. De samenvatting was niet compleet. Niet alle kritiekpunten uit het boekenonderzoek waren erin meegenomen. De commissie concludeert: „Op basis van alleen deze samenvatting, zonder het volledige rapport, kan geen volledige discussie hebben plaatsgevonden over alle belangrijke bevindingen van KPMG.”

KPMG concludeert in het boekenonderzoek onder meer dat de overname van de vastgoedbank „niet per definitie” past in de strategie van het bedrijf. KPMG schrijft dat de internationale vastgoedbank voor een zo kleine en nationale bank risico’s met zich meebrengt, dat in Nederland nog maar beperkte groei mogelijk is en dat de dataroom tijdens het overnameproces onvoldoende was. Ook zijn er zorgen over de gebrekkige administratie bij het bedrijf. Het is niet duidelijk welke kritiek de commissarissen wel en welke ze niet onder ogen hebben gekregen.

Economie, pagina E6-E7.

    • Esther Rosenberg
    • Tom Kreling