Popprijs 2013 is voor The Opposites

Twan van Steenhoven, alias, Big2, van The Opposites kopt een biertje weg terwijl hij de Popprijs in ontvangst neemt.
Twan van Steenhoven, alias, Big2, van The Opposites kopt een biertje weg terwijl hij de Popprijs in ontvangst neemt. Foto ANP / Paul Bergen

De bierdouche was vanavond voor The Opposites. Het duo kreeg de Popprijs 2013 uitgereikt op festival Noorderslag.

Volgens de jury hebben The Opposites ‘een nieuwe standaard gezet voor live hiphop’.

“In 2013 was er geen andere Nederlandse act die in de zalen en op de festivals zo veel teweegbracht met zo’n eigen, oorspronkelijk geluid als het duo Big2 en Willy.”

De muziekprijs wordt sinds 1986 uitgereikt door Buma Cultuur aan de band of artiest die de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Aan de prijs is tienduizend euro en een beeld van kunstenaar Theo Mackaay verbonden. Vorig jaar werd Racoon bekroond. Het jaar daarvoor De Jeugd van Tegenwoordig en daarvoor ging Caro Emerald met de Popprijs naar huis.

Een heerlijke bierdouche voor Big2 en Willy. Foto ANP

The Opposites tijdens het oudejaarsconcert 2013-2014 in de Tilburgse 013:

En dit zijn de IJzeren Podiumdieren

Ook de IJzeren Podiumdieren werden vandaag uitgereikt in Groningen. De vakprijzen van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) worden sinds 1997 jaarlijks vergeven. De winnaars zijn:

Beste festival:
Best Kept Secret Festival, Hilvarenbeek.

Uit de motivatie:

“Best Kept Secret was in 2013 de verrassing onder de festivals met een geweldige sfeer. Het festival heeft een aantal vernieuwende en duurzame oplossingen neergezet en heeft een goede programmering. Verrassend, strak georganiseerd, goede marketing… gewoon het beste nieuwe festival sinds lange tijd!”

Beste podium:
Tivoli, Utrecht

“Tivoli is een breed geprogrammeerd podium, van waaruit meerdere relevante actuele festivals worden (mede)georganiseerd. Goed geïnformeerde programmeurs. Altijd goede sfeer, vanaf het moment van binnenkomst. Al jaren een toonaangevend en bepalend podium, behorend tot de top 5 van Nederland.”

Beste directeur:
Marlies Timmermans, Ekko, Utrecht.

Uit de motivatie:

“Marlies heeft van Ekko een waar (pop)liefhebberspodium met een uitgesproken eigen profiel gemaakt. Het podium speelt weer een belangrijke rol in het popcircuit. De onderscheidende factor in Utrecht.”

Beste programmeur:
Mauricee Spijker, Lowlands, PITCH, 5 Days Off.

Uit de motivatie:

“Naast boeker voor Mojo toont Maurice Spijker zich al vele jaren een ware vakman binnen de dance-scene. Creatief, veelzijdig en met een oog voor talent weet hij festivals als o.a. Pitch, Lowlands en 5 Days Off relevant en urgent te programmeren.”

Beste marketeer:
Cas Boland, Tivoli, Utrecht.

Uit de motivatie:

“Cas benut de mogelijkheden van de moderne technologie, op dit gebied is nog veel te winnen binnen de podium- en festivalsector. Tivoli valt vaak op met hun goed bedachte social media acties en andere publiciteitsstunts. Daarnaast heeft Cas een mooi beleid neergezet.”