Ter Mors dankt titel mede aan valpartij concurrente

De Nederlanders zijn de EK shorttrack in Dresden goed begonnen. Jorien ter Mors greep bij de vrouwen de Europese titel op de 1.500 meter en op diezelfde afstand bij de mannen won Niels Kerstholt zilver en Freek van der Wart brons.

Ter Mors maakte haar favorietenrol waar, hoewel ze over geluk niet te klagen had. Toen haar grote Italiaanse concurrent Arianna Fontana twee ronden voor het einde een serieuze aanval inzette, werd ze onderuit gereden door Yara van Kerkhof. Fontana’s val betekende dat Ter Mors vrij baan kreeg.

Van Kerkhof kwam juichend als tweede over de streep, maar kreeg geen zilver medaille uitgereikt, omdat zij werd gediskwalificeerd. De Nederlandse werd door de jury schuldig bevonden aan de val van Fontana.

Daardoor werden de plaatsen twee en drie ingenomen door twee Hongaarse vrouwen. Bernadett Heidum won zilver en Zsofia Konya brons.

Rianne de Vries, de andere Nederlandse deelneemster, werd in de halve finale uitgeschakeld.

Bij de mannen voltrok zich in de finale van de 1.500 volgens een soortelijk scenario als bij de vrouwen. Kerstholt en Sjinkie Knegt leken de race te domineren, met Freek van der Wart op de achterhand. Tot de Fransman Sébastien Lepape een aanval op de koppositie inzetten. Maar hij kwam in het gedrang in aanraking met Knegt, waardoor beiden vielen.

Vanaf dat moment leek de weg vrij voor Kerstholt die voortdurend aan de leiding had gereden. Maar in de laatste bocht werd de Nederlanders met een flitsende tempoversnelling nog gepasseerd door de Rus Semjon Jelistra. Voor Kersthol restte zilver, waarna hij op het erepodium verrassend werd vergezeld door Van der Wart. Die dankte zijn bronzen medaille deels aan de valpartij van Knegt en Lepape.

Voor Knegt waren de druiven het zuurst. Hij had afgelopen twee jaar deze afstand gewonnen en was zeer gebrand op een derde Europese titel op rij. Overmacht verhinderde die trilogie. (NRC)