Stoet van honderden auto’s langs gasvelden Groningen

Een actievoerder wordt emotioneel bij het vertrek van minister Kamp, die eerder vandaag sprak met 300 gedupeerden van de aardgaswinning in het provinciehuis van Groningen. Foto ANP / Remko de Waal

Een stoet van honderden auto’s is vanmiddag langzaam rijdend onderweg van het FC-Groningen stadion naar het dorp Zuidbroek uit protest tegen de kabinetsplannen. De colonne, die langs de gasvelden rijdt, veroorzaakt onder meer op de A7 oponthoud, laten de ANWB en de politie weten.

Districtschef Monique Pennings:

Twitter avatar m_pennings Monique Pennings Stoet FNV-demonstratie #Groningen naar #Zuidbroek is onderweg. Spelregels zijn duidelijk. Blokkades of andere acties zijn niet toegestaan.
Twitter avatar m_pennings Monique Pennings File #A7 begint op te lossen. Politie, RWS en organisatie doen hun best om overlast beperkt te houden. Goed contact met actievoerders.

De actie is georganiseerd door FNV Bondgenoten. Volgens de vakbond onderschat minister van Economische Zaken Henk Kamp de problemen rondom leefbaarheid en werkgelegenheid in de provincie. Het terugschroeven van de gaswinning en andere maatregelen doen niets aan het sluiten van bedrijven in de regio, het terugdringen van het aantal sociale werkplaatsen en de banen die verloren gaan bij overheidsdiensten, vindt FNV.

Twitter avatar Mark_Winschoten ǝsןɐʞ ʞɹɐɯ Het verkeer op de A7 staat van Winschoten ri Zuidbroek compleet vast. #volksdebat #PvhN http://t.co/7EZW2N7eCr

Kamp sprak eerder op de dag in het provinciehuis in Groningen met onder meer vertegenwoordigers van actiegroepen en bedrijven. In Zuidbroek wordt vanmiddag een door FNV georganiseerd ‘volksdebat’ gehouden, waar Groningers kunnen aangeven wat ze van Den Haag eisen voor ‘hun gas’.

Vanwege de grimmige sfeer gisteren bij de persconferentie van Kamp houdt de politie rond het gesprek en de demonstraties een oogje in het zeil. “We houden het natuurlijk in de gaten en treden op als dat nodig is”, aldus een woordvoerder. Over hoeveel politie wordt ingezet, wilde de woordvoerder niets zeggen. “Wij doen nooit uitspraken over de inzet bij evenementen.”

    • Marije Willems