Soapslet en diva

In Waanzin en Wijnzin, het boek dat ik eind vorig jaar met Kamagurka maakte, heb ik een hoofdstukje aan de viognier gewijd. Eigenzinnig type namelijk. En daar houden wij beiden van. Beroemd geworden in Condrieu, de noordelijke Rhône, wordt de viognier wel beschouwd als de diva onder de druiven.

‘Maar wel eentje doe buien kan hebben waar die van Maria Callas bij in het niet vallen. Tref je haar op een slechte dag dan ruikt ze als goedkope eau de cologne en smaakt ze als Palmolive zeep die opgelost is in wodka’, noteerde wijnschrijver Stuart Pigott ooit.

Dan is viognier niet meer dan een goedkoop soapsletje met uitgelopen make-up. Lomp in de mond, met dijen als volle fietstassen, schreeuwerig door een overdosis alcohol, een vermoeiende, over aanwezige tafelgenoot.

Viognier vraagt, om in showbizzjargon te blijven, om een goede manager. Eentje die haar vervolgens precies op tijd ‘brengt’. Niet te vroeg plukt bijvoorbeeld, omdat dit wel voor voldoende ‘zoet’ zorgt, maar vervolgens het unieke aroma doet ontberen.

Ook is voorzichtigheid met eiken geboden. Gek genoeg heeft de diva het niet zo op de planken. Niet of nauwelijks gebruiken, is het devies. Een wijn die zo geurig en smaakvol is, heeft immers helemaal geen extra smaakmakers nodig.

Toch snijdt bij de zwaardvis die collega de Vos vandaag op het menu heeft viognier met hout wel degelijk hout. Het zoet van de sinaasappels sluit namelijk een smakelijk verbond met de door de houtrust ontstane vanilletonen in Domaine des Homs, Le Viognier 2012 uit Pays d’Oc ( € 10,30. Importeur Goede Wijn).

De karakteristieke perziken- en abrikozen eigenschappen completteren de fruitbeleving, zonder dat de zwaardvis Tong Picasso wordt. In de bonus: het milde bittertje dat ook het garnituur van sinaasappelmarmelade aardappelen vriendelijk bejegent. Fijne zuren frissen op.

En het feit dat Domaine des Homs biologisch werkt smaakt naar meer.

Zorg echter dan ook wel dat de zwaardvis die u koopt met de lijn of met de harpoen gevangen is. Alleen dan is er volgens de Viswijzer sprake van een ‘prima keuze’.

    • Harold Hamersma