Slecht nieuws blijkt stevig statement...

Is-ie nu een stijger of een daler? Bij je eerste publieke statement als topman van een groot bedrijf met een winstwaarschuwing doorkomen, lijkt een tamelijk ongelukkige start. Ben van Beurden, koud twee weken in functie als hoogste baas van energiegigant Shell, deed het. Vrijdagochtend verraste hij de markt met een ondubbelzinnige lagere inschatting van de resultaten van Shell: lager dan de periode ervoor en lager dan wat analisten verwachtten. De brutowinst in het laatste kwartaal halveerde tot 2,9 miljard dollar. De winst over het gehele boekjaar 2013 – later deze maand exact bekend te maken – zal naar verwachting met bijna 40 procent kelderen naar 16,8 miljard dollar.

Tja, dat is slecht nieuws. Maar het is ook een slimme zet van de verse bestuursvoorzitter. Het lijkt op wat menig topman bij Philips in het verleden deed: het verlies van de actuele problemen kort na de aanstelling nemen om zo het bord schoon te vegen voor het eigen regime.

De financiële markten leken de boodschap van Van Beurden ook zo op te vatten: het aandeel Shell kreeg op de beurs van Amsterdam eerst een behoorlijk tik te verwerken: - 4,5 procent. Maar in de loop van de dag kroop de koers weer omhoog richting het niveau van donderdag.